Commerzbank müüs Bank Forumi Ukraina ärimehele Vadim Novinskile. Kuid sellest sai ta teada alles siis, kui hoius oli juba tehtud. Ta otsustas, et hoiust katkestada on hilja, kuid juba aasta jooksul kuulutas pank end maksejõuetuks. Raha maksti välja grivnades, mille väärtuse kukkumine vähendas algset hoiust umbes poole võrra. See kogemus muutis ta vaesemaks, kuid targemaks.

„Enam ma ei hoiusta, kuni majandus stabiliseerub,“ ütles 33aastane Klos. „Ja ka siis panen ma oma raha vaid välismaises omanduses panka."

Justkui aasta pikkusest sõjast venemeelsete separatistide vastu oleks vähe, on Ukraina hädas ka oma pangandussüsteemiga. Tõsiseks koormaks on kukkuv majandus ja kaheldava väärtusega varad ning keskpanga prognoositud 45-50% inflatsioon.

Alates 2014. aastast on keskpank kuulutanud välja 180st riigis tegutsevast pangast veerandi maksejõuetuse. Mai lõpu seisuga on nendest 37 likvideeritud. Üksi tänavu on kulunud 1,7 miljardit dollarit pankade päästmiseks.

Tuhanded ukrainlased ja ka mõned oligarhid nagu munatootja Oleg Bakhmatjuk ja kemikaaliäri omanik Dmitri Firtaš on näinud, kuidas nende varad on hävinud, kui pangad on kuulutanud välja maksejõuetuse.

Vaja on suurpuhastust, et taastada inimeste usaldus pankade vastu, ütles Ukraina investeerimiskompanii Dragon Capitali analüütik Anastasja Tujukova. „Seda oleks pidanud tegema 2008-2009, kuid ei tehtud.“

Jaanuarist aprillini perioodil moodustasid halvad laenud 25,5% kogu laenuportfellist. Veel eelmise aasta lõpus oli see suhtarvu näit 19%, teatas keskpank. IMF tegi omad arvutused, ja nende kohaselt oli 1. jaanuari seisuga Ukrainas pankade halbade laenud suhe 32%.

Nii Ukrainas kui Venemaal on majanduse suurusega võrreldes liiga palju panku, ütles Londoni City ülikooli professor Anastasja Nesvetailova.

„Ei ole ühtegi head põhjust, miks peaks Ukrainas olema nii palju pankasid,“ ütles ta. „Paljud nendest pankadest on korrumpeerunud või tegelevad kummalise majandustegevusega.“

Seni suurim pank, mis on sattunud maksejõuetusse, oli suuruselt neljas pank Delta Bank. Selle panga maksejõuetus kuulutati välja märtsis, kui pank ei suutnud tasuda 4,2 miljardi grivna suurust laenu. Valitsus keeldus panga päästmisest, kuna varad olid liiga viletsad ja pank vajanuks 22 miljardi grivnast kapitalisüsti.

Miljardär Fitašile kuulunud Nadra Bank kuulutas veebruaris välja maksejõuetuse.

Välismaistel pankadel nagu Itaalia UniCreditil, Austria Raiffeisen Bank Internationalil ja Ungari OTP Bankil ei ole jäänud muud üle, kui süstida oma Ukraina tütarpankadesse lisakapitali. Nende Ukraina tütarpankadele kosilaste leidmine on osutunud keeruliseks.