"Eelmise aasta viimastel kuudel hoogustunud hoiuseintresside tõus on toetanud huvi tähtajalise hoiustamise vastu, nendib Eesti Panga finantssektori poliitika peaspetsialist Jana Kask.

Tähtajaliste, säästu- ja investeerimishoiuste osakaal kerkis veebruarikuu lõpuks ligi pooleni eraisikute hoiustest ja kolmandikuni ettevõtete hoiustest.

Ettevõtete ja eraisikute laenu- ja liisingumaht kasvas veebruaris 2,1 miljardi krooni ehk 0,8 protsendi võrra. Aastakasv taandus 27 protsendile.

Kase sõnul ei soosi nõrgenenud tarbijakindlustunne küll eraisikute laenunõudlust, ent eluasemelaenude ja tarbimislaenude koondportfell kasvas kuu jooksul siiski rohkem kui protsendi võrra.

Ettevõtetele antud laenude ja liisingute maht suurenes eelnenud kuudega võrreldes tagasihoidlikult. Samas jätkus töötleva tööstuse suhteliselt tugev laenukasv, kus aastakasvutempo kiirenes 32 protsendini ja küündis seega viimase pooleteise aasta kõrgeima tasemeni.

Veebruaris jätkus pankade laenuportfelli kvaliteedi mõningane halvenemine - üle 60 päeva viivises olevad laenud moodustasid 0,9 protsenti laenuportfellist.

Teiste seas suurenes ka makseviivitusega eluasemelaenude maht, mis moodustas 0,7 protsenti eluasemelaenude mahust.

Euribori langusega kaasnes keskmise laenuintressimäära alanemine: eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäärad olid veebruaris vastavalt 5,4% ja 6%.