Energiaturg.ee tegevjuhi Pirmin Tamme sõnul on üldteenuse hind võrreldes eelmise aasta sama ajaga ligi kolm protsenti madalam. „Kui väiksemate võrguettevõtjate seas on keskmine marginaali hind jäänud aasta tagusega võrreldes samaks, siis kolme suurima võrguettevõtja marginaal on pisut langenud,“ ütles Tamm.

„Möödunud aastal oli üldteenus enamus kuudel kõige kallim valik ja selle kasutajate arv on ka stabiilselt vähenenud - Eleringi statistika põhjal oli aprillis üldteenuse osa elektri kogutarbimises vaid kuus protsenti. Sel aastal on üldteenus olnud kõikidel kuudel fikseeritud paketist soodsam, kuid börsipaketist kallim, mistõttu on tõusnud ka muutuva hinnaga pakettide osakaal,“ selgitas Tamm.

Kõige soodsam üldteenuse marginaal oli mais, nagu ka möödunud seitsmel kuul, võrguettevõtjatel AS Anne Soojus ja Maardu Elekter AS, 0,24 senti ühe kWh kohta koos käibemaksuga. Kõige kallim marginaal oli Kuvart OÜ-l, 3,20 senti ühe kWh kohta koos käibemaksuga.

Suurematest võrguettevõtjatest oli üldteenuse marginaal mais kWh kohta kõige madalam Eesti Energial (Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja) 0,62 senti koos käibemaksuga, millele järgnesid VKG Elektrivõrgud 0,67 sendise marginaaliga ja Imatra Elekter 0,80 sendise marginaaliga.

Tamme sõnul on tarbijad muutunud julgemaks ja aktiivsemaks parimate elektrihindade otsimisel, kuna viimastel kuudel on elektrilepingu vahetajate arv kasvanud kuni 3200 tarbijani.

Kõige enam säästsid mais avalike hinnakirjade järgi juba seitsmendat kuud järjest börsipaketti kasutavad kodutarbijad. Näiteks 10 000 kWh aastatarbimisega eramu omanikud maksid üldteenuse kasutajatena keskmiselt 3,18 eurot rohkem kui kõige populaarsema börsipaketi tarbijad, kuid kõige levinuma fikseeritud hinnaga paketi kasutajatega võrreldes oli sääst lausa 8,06 eurot. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.