Koostöös mõne õppeasutusega on õpipoisiõpet juba korraldanud 17 protsenti küsitletud ettevõtetest.

"Üha enam ettevõtete juhte näeb töökohapõhises õppes leevendust oskusliku tööjõu puuduse probleemile, kuid reaalsete tegudeni enamik neist veel ei jõua," ütles keskliidu juhataja Toomas Tamsar Eesti Tööandjate Keskliidu pressiteate vahendusel.

Takistustena õpipoisiõppe läbiviimisel märkisid ettevõtjad ettevõtte-siseste ja koolituse läbinud juhendajate puudumist ning vähest informeeritust õpipoisiõppe võimalustest. Samuti paneb õpipoiste juhendamine teistele töötajatele lisakoormuse, aga puudub kindlus, et koolitatud töötaja hiljem samas ettevõttes jätkab.

59 protsenti küsitlusele vastanud ettevõtetest tunnistas, et tunneb pidevalt või sageli puudust kvalifitseeritud tööjõust. Kolmandik puutub tööjõupuudusega kokku vahetevahel.

Ettevõtjad panustavad ka ise tööjõu järelkasvu – üle poole küsitlusele vastanud 92 ettevõttest teeb kutseõppeasutustega või ülikoolidega õppekavade arendamisel koostööd.

Töökohapõhine õpe ehk õpipoisiõpe on kutseõppe tasemeõppe vorm, kus vähemalt 2/3 õppest toimub praktilise töö käigus ettevõttes ja ülejäänu kutseõppeasutuses.

2016. aasta juuni seisuga õppis töökohapõhises õppes 937 õppurit. Kõige enam on õpipoisse tervishoiu ja sotsiaalteenuste valdkonnas, järgnevad kaubandus ning turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus.