Kokku on Tartu valla territooriumil Kõrveküla tehnopargi jaoks planeeritud 18 hektarit maad. OÜ Rendingu kava Tartu-Narva suunale tehnopark rajada saab teoks niipea, kui planeering saab valla poolt kinnitatud. ?Pikkused, laiused ? kõik on vaja vallaga läbi rääkida,? ütleb kinnisvaraärimees Alan Uibo.

Parima stsenaariumi korral peaks projekt müügivalmis olema aasta pärast. Tootmishooned kerkivad kruntidele kolme aasta jooksul pärast müügiperioodi algust. ?Selline tingimus on seatud nii Ülenurme kui ka Kõrveküla tehnopargi ostjatele,? rääkis Uibo.

Täpne maksumus lahtine

Kõrvekülla rajatava tehnopargi investeeringu täpset maksumust Alan Uibo praegu öelda ei osanud. Küll jääb aga sama firma analoogse suurusega Ülenurme tehnopargi esimese etapi rajamiseks tehtavad investeeringud 15-20 miljoni krooni vahele.

Kõik Tartu ümbrusesse kavandatavad tehnopargid kannavad sama eesmärki: ettevõtjad linnast rohkem maale meelitada. ?Maa hinna erinevused on sealjuures hea argument,? räägib Ülenurme tehnoküla müügiga tegelev Margus Kelk kinnisvarafirmast Kinnisvaraekspert Tartu. Lisaks kulude kokkuhoiule annab linnalähedane asukoht ka logistilisi eeliseid ? kõik planeeritavad tööstuspargid asuvad suuremate maanteede ääres. On ka risti vastupidiseid soove, sest osa ettevõtjaid soovib just linnas tegutseda. Nii pistab erafirmadest arendajatega rinda ka linn.

2004. aasta Tartu tööstusparkide analüüsist lähtuvalt planeerib linn kolme tööstusparki: Tartu linnas Ropka tööstuspark (45 krunti) ja Ravila tööstuspark ning Tartu vallas endise Raadi sõjaväelennuvälja alale loodav tööstuspark. ?Kõige kaugemal on Ravila tööstuspargi projekt, Ropka ja Raadiga läheb veidi kauem aega,? selgitab Anto Ili, Tartu aselinnapea linnaplaneerimise alal. Tartu linn rajab antud aladele infrastruktuuri, kruntide eest maksavad aga firmad.

Arendajaid innustab kasvav tootmispindade nõudlus ning konkurentsikartuse seljatab võimalus erinevaid ni sŠiparke tekitada. Hinnaklass jääb kõigis 250-300 kr/m2 vahele.

Kui Piibeleht Arenduse eestvedamisel Tartu valda kerkiva Vahi tööstuspargi kliendid tegelevad plastmassi ja metalli töötlemise, mootorrataste hooldamise ning puidutööstusega, siis Ülenurme tööstuspark keskendub kergetööstusele, teenindusele ja logistikale.

Müük läheb hästi kõigil. Vaatamata suhteliselt algusfaasis olevatele tehnokülaprojektidele loodavad nii linn kui ka eraettevõtjatest projektivedajad lähema viie aasta jooksul oma parkidele joone alla saada. Näiteks Ülenurme tehnopark loodetakse tervikuna valmis saada kolme aasta pärast.

Olulised tingimused

Tartu linna eestvedamisel korraldatud küsitlus näitas et ettevõtjad peavad tegutsemiseks oluliseks:

?? 1 ?? ostu- ja rendihind ? 95% vastanutest hindas kas oluliseks või väga oluliseks;

?? 2 ?? sideliinide olemasolu ? 94%;

?? 3 ?? kiire internetiühendus ? 89%;

?? 4 ?? tööjõu lähedus ? 87%

Allikas: www.tartu.ee