Viimase kuuga võrreldes on hind kasvanud 2,5 protsenti, selgub Erametsakeskuse puiduturu ülevaatest.

Märgade ja kuivade lepahalgude hinnad aastataguse ajaga võrreldes muutunud erinevalt. Kuivadel halgudel on hind ligi viis protsenti kasvanud ja märgadel halgudel ligi sama palju kukkunud. Kolme kuu taguse ajaga võrreldes on kuivade halgude hind enam-vähem samaks jäänud, märgadel halgudel aga ligi kaks protsenti kukkunud.

Juuni lõpus maksis ruumimeeter kuivi lepahalge keskmiselt 50,25 eurot ja ruumimeeter märgi halge 34 eurot (hinnad koos käibemaksuga).

Hakkpuidu ja saepuru hinnad on terve möödunud kvartali püsinud samal tasemel (saepuru 9,46 €/pm3; hakkpuit 11,99 €/pm3). Eelmise aasta sama ajaga võrreldes on hakkpuidu hind ligi kaks protsenti langenud, saepuru hind aga 12,5 protsenti kasvanud.

Saepuru hinna kasvu taga on kindlasti tihenenud konkurents tooraine pärast graanulitootmises ja graanulite hinnakasv. Hakkpuidu hinda surub alla aga küttepuidu suhteliselt madal hind, mida omakorda mõjutab kindlasti paberipuidu madal hind.

Puidugraanulite hinnatrend on viimasel kolmveerandaastal kõikunud kolmekuuliste tsüklitena. Oktoobrist detsembrini langus, siis jaanuarist märtsini tõus ja siis jälle langus. Kui päris täpne olla, siis juunis oli ta samal tasemel mis mais ehk 192,93 €/t.

Puitbriketi hind on aasta taguse hinnaga võrreldes 1,5 protsenti kallinenud ja kvartali taguse ajaga 2,1 protsenti kallinenud, makstes juunis keskmiselt 158,93 €/t.

Kui võrrelda omavahel puitbriketi ja turbabriketi hinda, siis viimase poole aasta jooksul on hinnavahe aina kasvanud ja seda eelkõige turbabriketi odavnemise tõttu.

Möödunud veebruaris saavutas erinevus rekordilise 30,29 €/t. Pärast seda vahe paari euro võrra vähenes, kuid saavutas juunis uue rekordilise erinevuse 30,91 €/t kohta.