Google'i emafirma Alphabet juht Eric Schmidt ja Kuuba riikliku telekomi ETECSA juht Mayra Arevich Marin sõlmisid lepingu, mis annab kuubalastele kiire ligipääsu Google Global Cache võrgustikule, kus on salvestatud teenuste nagu Gmail ja YouTube sisu, vahendas Reuters.

Agentuuuri teatel pole aga siiski veel selge, kuidas leping parandab ligipääsu internetile riigis, kus kogu avalik internet piirdub väheste aeglaste ja kalliste WiFi võrkudega.

"Leping võimaldab ETECSA-l kasutada meie tehnoloogiat, et vähendada viivitusi, hoides meie populaarsemat sisu nagu Youtube'i kohalikul tasemel vahemälus," teatas Google.

Reutersi intervjueeritud kohalik telekomispetsialist, kes ei öelnud oma nime töö kaotamise kartuses, märkis aga, et see võib parandada vahemälus oleva sisu laadimist kuid mitte näiteks e-kirjateenuseid.

Kuuba on interneti kättesaadavuses üks maailma kehvemaid. ÜRO raporti kohaselt oli mullu vaid 5,6 protsendil kuubalastest ligipääs internetile. Saarel on 900 riigile kuuluvat internetikohvikut ja 200 WiFi punkti. Keskmisele kuuvbalasele on interneti kasutamine kallis, sest üks tund internetti maksab kaks dollarit, keskmine kuupalk aga on vaid 29 dollarit.