Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ütles, et Eesti riigi kogemust küberkaitses hinnatakse maailmas kõrgelt ning küberturvalisuse tähtsus ajas ainult kasvab. „Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooliga koostöös saame tugevalt arendada nii kübervaldkonnas tervikuna kui ka Eesti e-riikluse jaoks olulisi suundi. Ülikoolid avavad selleks teadusgrupid krüptograafia, digitaalse ekspertiisi ja küberkaitse juhtimise teemadel,“ selgitas minister.

„Küberkaitse valdkonna teadustöö peab käima tihedalt käsikäes ka senisest kvaliteetsema kõrghariduse pakkumisega. Erinevad e-lahendused on juba praegu kättesaadavad enamikes majandussektorites. Kuid küberruumis turvaliseks tegutsemiseks vajalikud kompetentsid ei ole sama kiiresti levinud ning seda me tahame muuta,“ sõnas Palo.

Küberkaitse teadus- ja arendustegevust rahastatakse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi IKT-arenguprogrammist, mille eesmärk on IKT-sektori ja digimajanduse toetamine.

„Lisarahastus võimaldab meil luua ja testida praktilisi turvalisi lahendusi ning parandada õppe- ja teadustöö võimekust kogu riigi jaoks strateegilise tähtsusega alal. Tartu Ülikooli jaoks on oluline täiendada ülikooli seniseid tugevusi just rakendusliku suunitlusega küberkaitse kompetentsikeskuse arendamisega,“ kommenteeris Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi juht Jaak Vilo.

Tallinna Tehnikaülikooli küberkaitse programmijuht Rain Ottis ütles, et ülikoolide jaoks on rahastus vajalik ennekõike digitaalse ekspertiisi ja küberkaitse juhtimise suundade teadus- ja õppetöö arendamiseks. „TTÜ-l on võimalik senisest paremini toetada nii avalikku kui erasektorit erinevate küberturbe küsimuste lahendamisel. Saame seda teha nii koolituste kui rakendus- ja fundamentaaluuringute kaudu,“ rääkis ta.