Jutt on maailma kõige enam lauldavast laulust ehk sünnipäevalaulust „Happy birthday to you". Aastakümneid küsis ettevõte Warner/Chappell selle tasu, kui seda kuskil esitati. Isegi siis, kui seda suure auditooriumi ees firmapidudel lauldi, siis pidi ülekande tegema. Just seetõttu on siiani paljudes filmides ja seriaalides sünnipäevalaulu lauldud kas osaliselt või mõnel teisel kujul - et ei peaks autoritasu maksma.

Warner/Chappell ostis laulu õigused 1949. aastal. Laul ise pärineb aastast 1893 ning selle kirjutasid õed Mildred ja Patty Hill. Siis ostis laulu õigused väidetavalt ettevõte Summy, mis hiljem osteti Warneri poolt.

Ning viimane on 66 aastat nõudnud, et laulu kasutamise eest neile raha makstaks. Seda on teinud filmitegijad, muusikud, artistid ning inimesed, kes laiema avalikkuse ees on lugu esitanud. Warneri muusikaosakond sai selle eest väidetavalt 2 miljonit dollarit aastas.

2013. aastal kaebas grupp artiste Warneri kohtusse. Nad väitsid, et ettevõttel ei ole mingit alust öelda, et laul kuulub neile. Warneril ei olevat ühtegi paberit, mis tõestab, et nad on laulu omanikuks saanud. Lisaks ei ole selge, milline on laulu tegelik päritolu.

Kohtunik tegi otsuse kiirelt ja veel enne istungite algust. Ettevõttel ei ole tõesti mitte ühtegi tõestusmaterjali, et õed Hillid kunagi loo ametlikult firmale Summy üle andsid. Niisiis ei olnud Warneril mingit õigust selle laulu eest litsentsitasu võtta.

Warner/Chappell nõustus otsusega ja eelmise aasta detsembris jõustus kohtuotsus. Sel nädalal tehti esimest korda avalikuks otsuse sisu.

Nüüd on teada, et Warner on loonud 14 miljoni dollari suuruse fondi, et inimesed, kes on aastate jooksul neile laulu eest raha maksnud, saaksid sealt kompensatsiooni. Kõik, kes on 1949. aastast alates midagi maksnud. Warner loobus ka igasugustest õigustest, mis on looga seotud.

14 miljonit on küll suur summa, aga Warner on aastatega selle loo pealt teeninud palju enam.

Niisiis võivad nüüd kõik rõõmsalt sünnipäevalaulu laulda ning seda võib kuulama hakata ka filmidest ja televisioonist. Ning söögikohad, mille töötajad sulle sünnipäeva puhul sünnipäevalaulu laulavad, võivad seda nüüd samuti igati legaalselt teha.

Kui oled laulu esitamise eest maksnud, siis saada Warnerile oma andmed.