Rahulikus Helsingi äärelinnas, Kirkkonummis, asuv hostel on pakkunud Eesti ehitajatele soodsat ööbimisvõimalust juba aastaid. Sel suvel lõpetas omanik ehitajatega aga päeva pealt lepingu ja tõstis nad praktiliselt üleöö tänavale.

Delfi kirjutas toona, et asemele võeti Soome riigirahadega majutatavad pagulased.

Toona sai artikkel sadu pahaseid kommentaare ning lugejad soovisid teada, kes ja mis põhjusel otsustas meie kalevipojad tänavale tõsta. Delfi kirjutas siis, et hosteli omanik oli Eesti ettevõte KN Keskus OÜ ehk eestlased viskasid võõral maal tänavale teised eestlased. Seekord uurisime Äriregistrit põhjalikumalt ja saime teada, et aastaid Eesti ehitajatele peavarju pakkunud hosteli omanike ringis on kirev seltskond tegelasi, kellest mitmed on süüdistatavad maksupettuses nii siin kui sealpool lahte.

Kes nad on?

Hosteli operaatoriks on Soomes majanduskuriteo ja maksupettuse süüdistusega ettevõtja Tuomo Kari Kustaa Mäki, kes tegutseb muide aktiivselt ka Eesti turul. Siin on tal ühtekokku registreeritud seitse ettevõtet, mis tegelevad kiirlaenude ja rahaülekande teenustega. Eestis on Mäkile äripartneriks maksupettuses süüdistatav Jürgen Järvik.

Kireva taustaga Mäki on aga pelgalt fassaad, kes on avalike registrite järgi ainuke nähtav inimene hosteli omanike seast.

Äriregistris edasi kaevates tuleb välja, et 40 protsenti hosteli omanikfirmast kuulub sellisele ettevõttele nagu Novaator Invest OÜ, millest 95 protsenti kuulub supermodell Carmen Kassile, kellega Ärileht ühendust ei saanud.

Ülejäänud viie protsendi omanik selles firmas on Kassiga samast linnast, Paidest, pärit ärimees nimega Jürgen Järvik. Viimase osas on tänase seisuga algatatud pankrotimenetlus ja hetkeseisuga on Järviku osalus selles firmas arestitud. Kuidas Järvik aga supermodell Kassiga hosteliärisse sattus ta Ärilehele rääkida rääkida ei soovinud.

"Kindlasti ei taha ma sellest rääkida," ütles ta ja põhjendas seda sooviga mitte ajakirjanduses esineda.

Muide selle sama hosteliga on seotud veel üks maksupettuses süüdistatav mees, Reimo Piirsoo. Tema on ühe omanikfirma, Sinine Ookean OÜ, juhatuse liige.

Tegelikult on hosteli omanike ring palju laiem. Sinna kuulub ühtekokku viis ettevõtet, mis erinevate siiretega Kirkonummil majutusteenust pakuvad.

Rahapesubüroo endine töötaja Andrei Tserednik ütleb, et niikaua kui kohus ei ole langenatnud otsust, kellegi süüdi mõistmiseks saab äri seaduslikult ajada ka siis kui erinevad kohtuistungid ja uurimised pooleli on. Hosteli omanikeringi kuuluvad küll maksupettuses ja majanduskuritegudes süüdistatavad ärimehed Eestist ja Soomest, kuid seni kuni mehed pole ametlikku süüdi mõistetud võivad nad äri ajada nii siin kui sealpool lahte. Ta kinnitas Ärilehele, et taoline erinevate firmade kasutamine ettevõtte omanikena on siiski kahtlusi tekitav, "Kuid ilma faktide ja tõenditeta on hetkel raske midagi kommenteerida."

Kuidas jaguneb omanikering?

Kirkkonummi hosteli tegelik omanik on Soome kinnisturaamatu andmetel Soome päritolu ettevõte, mille nimi on Kirkkonummi Aktiivikeskus OY. Selle firma juhatuses on Tuomo Kari Kustaa Mäki. Tema äripartner Eestis on pankrotistunud ettevõtja Jürgen Järvik, kellega koos on ta juhatuse liige näiteks Cashpower OÜ nimelises ettevõttes, mis tegeleb makseteenuste ja kiirlaenudega.

KN Keskus OÜ, hosteli omanik ja operaator, omanikud on 20% osalusega KV Sinine Ookean OÜ, 40% osalusega Novaator Invest OÜ ja 40% kuulub Sunman Holding OÜ-le.

Maksupettuses süüdistatav Reimo Piirsoo on hosteli omaniku KN Keskuse ja operaatori juhatuse liige, samas on ta aga ka KV Sinine Ookean OÜ juhatuse liige. Piirsoo on süüdistatav hetkel Eestis kütuseäri maksupettuses AS Rakvere Terminal Holding OÜ juhtumis. Ka Jürgen Järvik jooksis läbi AS Rakvere Terminal Holding OÜ kütuseäri maksupettuse juhtumist, kuid talle kohus süüdistust ei esitanud.

Novaator Invest OÜ omanikud jagunevad järgmiselt: 20% Jürgen Järvik ja 80% sellest firmast kuulub supermodell Carmen Kassile.

Sunman OÜ omanik on Ivo Järvmägi.

Mis firma on KN Keskus OÜ?

Selle firma müügitulu oli eelmisel aastal 656 000 eurot ja selle ettevõtte majandustegevuseks on märgitud majutusteenuse pakkumine Soome Vabariigis. Muide puhaskasum sellel firmal oli möödunud aastal 96 000 eurot. 2015 aastal lubab ettevõtte jätkata majandusaastaaruande kohaselt samas valdkonnas.