Rahastaja avalikustamisest loobus Undva Sadam pärast seda, kui pärast sadama idee esmast avalikuks tulemist projekti venimisel algselt väljakäidud investor sadama rajamisest loobus, ütles BNS-ile AS-i Undva Sadam juhatuse liige Asso Laido.

“Peale toonase rahastaja loobumist on meil jäik seisukoht, et investorit me ei avalikusta enne lõplikku kinnitust,” märkis Laido.

Laido kinnitusel raha taha sadama ehitus siiski ei jää, kuna investor on olemas ning hoonestusõiguse saamise järel saaks Skanska Ehitus koheselt ehitamisega pihta hakata.

“Rahastajaga on kohtunud ka Skanska Ehituse esindajad,” lisas ta.

Lisaks kindlale investorile on AS Undva Sadam koheselt võimeline Undva-Stockholmi liinile tooma ühe kiirkatamaraaani, mis praeguseks juba valminuna on hetkel välja renditud.

“Katamaraaniga oleks ülemineku pikkuseks kolm tundi,” rääkis Laido. “Oleme ette näinud, et kolm suvekuud võiks graafik olla hästi tihe ja ülejäänud kuudel kuni kümme korda harvem.”

Laido sõnul võiks suvel katamaraan reaalselt sõita kaks korda päevas Undvast Stockholmi ja Stockholmist Undvasse.

Kuigi kavandatav liin ja jäätumise piirdumine vaid Undva lahega võimaldaks edukalt liiniliiklust arendada ka talvel, jääb talvel liiklus väga hõredaks ning seega ei segata ka läheduses talvituvaid linde, lausus Laido.

Undva Sadama juhatuse esimehe Lembit Laido sõnul saaks juhul, kui sadama ehitus algaks järgmise aasta kevadel, süvasadama valmis kolme aastaga ning esimesed laevad võiksid sadamasse tulla pool aastat pärast ehituse algust.

Kolmapäeval tegi Saare maavalitsus Kihelkonna vallavalitsusele ettepaneku algatada Undva sadama maaüksusele hoonestusõiguse taotlemine.

Prognooside kohaselt tuleb Undva sadama kaudu esimestel aastatel Saaremaale 40.000-60.000 turisti aastas, hiljem kuni 100.000 turisti aastas. Praegu külastab Saaremaad umbes 30.000 Soome ja Rootsi turisti aastas.

Sadamaprojekti arendaja AS-i Undva Sadam osanikud on 10 protsendiga Kihelkonna vald, 45 protsendiga perekond Laidole kuuluv OÜ Muhk & Lohk ning 45 protsendiga perekond Lokkile kuuluv Regionaalinvesteeringud AS.