Ungari valitsuse kabinetisekretär András Giró-Szász „eitas kindlalt“ seda teadet neljapäeval Ungari ametlikule uudisteagentuurile MTI tehtud avalduses, vahendab Business Standard.

Financial Times teatas neljapäeval, et Euroopa Liidu tuumaenergiaorgan Euratom ei nõustunud Ungari plaaniga importida tuumakütust Venemaalt. Selle otsusega nõustus Financial Timesi teatel ka Euroopa Komisjon, tõmmates sellega kriipsu peale Paksi tuumajaama laiendamisele.

„Ei ole tõsi, et Euroopa Liit blokeeris Paks II ehitamise,“ ütles Giró-Szász MTI-le, lisades, et on palunud Financial Timesil parandus avaldada.

Tehingut on nähtud märgina üha lähedasematest sidemetest Budapesti ja Kremli vahel.

„Kui venelased nüüd keelduvad algseid lepinguid muutmast, on see projekti lõpp,“ ütles Euroopa Parlamendi liige (rohelised) Benedek Jávor Ungarist Financial Timesile. „Raport on väga selgesõnaline selle kohta, et kütusetarnekokkulepe ei ole kooskõlas Euroopa seadustega.“

Ungari ainsa, Paksi tuumajaama 12,5 miljardit eurot maksev laiendus oli kavas suures osas finantseerida Vene laenuga. Selle pidi ellu viima Venemaa riiklik tuumakorporatsioon Rosatom, ehitades kaks 1200-megavatist reaktorit.

Ungari parlament otsustas lepingu üksikasjad 30 aastaks salastada, mida valitsev erakond Fidesz põhjendas rahvusliku julgeoleku kaalutlustega. Kriitikute sõnul varjab see korruptsiooni.