Eelmise aasta detsembris pakkus ÜRO majandus- ja sotsiaalkomisjon, et Venemaa majandus kasvab sel aastal 0,2%. Nüüd ollakse seisukohal, et Vene majandust ootab ees hoopis 3%-line langus. Lisaks kärpis komisjon ka 2016. aasta prognoosi – ÜRO hinnangul vajub Venemaa stagnatsiooni. Varem prognoositi 1,2%-list SKT kasvu.

Lisaks on Vene majanduse prognoos kõigist SRÜ riikidest halvim – neile ennustatakse 2015. aastaks SKT langust 2,1% võrra ja 2016. aastaks 0,9%-list kasvu.

ÜRO majandus- ja sotsiaalkomisjoni esindaja Grigor Agapekjan selgitas, et prognoosi ümbervaatamine on seotud peamiselt naftahinna muutustega, mitte rahvusvaheliste sanktsioonidega. Eelmises prognoosis võtsid ÜRO eksperdid aluseks nafta hinna 90 dollarit barreli eest, praegu aga kaupleb Brenti nafta barrel 65 dollari juures.

ÜRO hinnagul kujuneb sel aastal nafta keskmiseks hinnaks 60 dollarit barrelist ja järgmisel 70 dollarit. Eksperdid rõhutasid, sellistes tingimustes peab Venemaa kindlasti vähendada oma sõltuvust välistest faktoritest, mitmekesistama oma majandust ja parandama investeerimiskliimat.

Selle aasta I kvartalis kukkus Vene SKT 1,9%. Riigi majandusministeeriumi hinnangul kujuned selle aasta majanduslanguseks 3%. Riiklikus arvestuskojas (Stšetnaja palata) aga pakutakse, et majanduslangus saab olema tunduvalt sügavam, tõmmatakse paralleele 2008-2009. aasta kriisiga, mil riigi SKT kukkus 7,8%.

IMF pakub Venemaale selleks aastaks 3,8%-list majanduslangust. Morgan Stanely on pessimistlikum ja pakub SKT languseks 5%.

Sberbanki juht German Gref tõdes, et praegusel hetkel pole Vene majanduses mingit väljavaadet kasvuks.