„Eesti majandus on praegu niinimetatud ülemineku perioodis, kus tootjad on liikumas väärtusahelas ülespoole, väiksema lisandväärtusega töö väheneb ja kallim tuleb asemele. Majanduse pikaajalise konkurentsivõime tagab see, kui me ekspordime suurema lisandväärtusega tooteid ja teenuseid. See omakorda loob eeldused töötajate palgatõusuks, “ ütles ettevõtlusminister Urve Palo.

Ta lisas, et rahvusvahelisel tasandil edukalt konkureerimine ja positsiooni kindlustamine pikaajalises perspektiivis nõuab ettevõtjatelt märkimisväärseid investeeringuid teadus- ja arendustegevusse, innovatsiooni ning müügiedendusse. Siin ongi klastril tegevuse eesmärk, et ühiselt valdkonna ettevõtteid arendada ja maailmas nähtavaks teha.

Riik on toetanud klastrite arendamist alates 2008. aastast ning senine kogemus on näidanud, et ettevõtete rahvusvaheline konkurentsivõime on klastri koostöö tulemusena oluliselt paranenud ja kasvanud. Klastrid on tõestanud end väärtuslike koostöövõrgustikena, mille toel väikese ja keskmise suurusega ettevõtted, keda Eestis on valdavalt, saavad tugevdada oma positsiooni Eestist väljaspool.

Klastri meede võimaldab ettevõtjatel viia ühiselt ellu tegevusi, mis toetavad nende nähtavuse ja väärtuse kasvu olulistel sihtturgudel, teadmiste ja oskuste arendamist ning jagamist ja seeläbi kõrge lisandväärtusega toodete, teenuste ja protsesside suunas liikumist.

Nende tegevuste läbiviimiseks toetab riik klastrite tegevust järgneval viiel aastal kokku 10 miljoni euroga. Klastreid rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.