Volatiilsest perioodist hoolimata lõpetas USA üks olulisemaid aktsianäitajaid, S&P 500 indeks päeva 5% tõusuga, vahendab Financial Times.

Dow Jonesi tööstusaktsiate keskmine kasvas samuti 5%, tõustes päevaga rohkem kui 1000 punkti, samal ajal kui Nasdaq Composite hüppas 5,9%. Need tulemused tähistasid kõigi näitajate jaoks parimat kasvupäeva pärast 2009. aasta märtsi. Nii on S&P 500 indeksi viimase kuu languseks 10,6%.

Aasia turgudel oli pilt pärast USA aktsiarallit oluliselt kirjum. Jaapani Topix näitas sulgudes 4,9% kasvu, sama ajal kui Hongkongi Hang Sengi indeks langes 0,7%. Hiina CSI 400 kaotas 0,3%. Euroopa peamine piirkondlik aktsiaindeks Euro Stoxx 50 tõusis 0,4% ja Suurbritannia FTSE 100 indeks tõusis 0,2%.

Ka naftaturul toimus kolmapäeval korralik hinnaralli, kui Brenti toornafta hind tõusis 8,7% 54,87 dollarini barreli eest ja Ameerika WTI indeks kasvas sama protsendi, tõustes 46,22 dollarini barreli eest. Neljapäeva hommikul võtsid mõlemad näitajad natuke tagasi, kui Brenti toornaftat hakati kauplema 53,8 dollariga barreli eest ning WTI naftat 45,71 dollariga barreli eest.

Reutersi andmetel ütles Vene energiaminister Aleksander Novak teisipäeval intervjuus telekanalile Rossija-24, et 2019. aasta esimeses pooles nafta hind stabiliseerub, võttes arvesse OPECi hiljutist otsust suurimata tootjate tootmist vähendada.

USA aktsiaturgude kauplemismaht kasvas kolmapäeval 9,5 miljardi aktsiani, mis on kaks korda enam kui viimase nelja aasta 26. detsembri mahud olnud on. Kolmapäevane USA aktsiaralli andis mõnevõrra leevendust hirmudele, mida kõigi aegade halvem jõululaupäev oli hakanud investorites toitma seoses murega järjest aeglustuva maailma majanduskasvu taseme pärast.

Aktsiarallisse panustas enim tarbija kaalutlusõigusega aksiad. Näiteks Amazoni aktsia tõusis 9,5% pärast uudist, et USA jaeketid olid löönud veebipoodide kaudu tehtud pühadeostudega viimase kuue aasta rekordi.

„Tore on näha positiivset tagasilööki,” ütes CIBC investeerimisosakonna juht David Donabedian. Küll aga toonitas ta, et veel ei tasu liigselt rõõmustama hakata, kuna see üks päev ei anna veel alust arvata, et turu volatiivsus on sellega lõppenud.