Reitinguagentuur Moodys teatas teisipäeval, et kaalub Eesti ja Leedu riigi reitingute alandamist, kuna regiooni majanduskliima on tõsiselt halvenenud, kirjutab Wall Street Journali MarketWatch.

Analüütikute hinnangul on reitingulangetamine tõenäoline. „Võimalik? See pole just suurt nupukust nõudev hinnang,“ ütles Win Thin, New Yorgi Brown Brothers Harriman & Co panga vanemanalüütik. „Reitinguagentuurid on Ida-Euroopaga ja eriti Baltikumiga olnud liiga helded.“

„Arenevate turgude universumis on Ida-Euroopa kõige majandus-ja rahandusriskidele kõige haavatavam regioon. Regiooni sees on Balti riigid kõige hapramas seisus,“ kommenteerib MarketWatch.

„Me usume, et Baltimaade ja Bulgaaria valuutakursid satuvad sel aastal järjest suureneva surve alla ja devalvatsioon ühes neist riikidest – Läti paistab olevat neist nõrkadest lülidest kõige nõrgem – on tõenäoline, mis omakorda päästab valla ahelreaktsiooni,“ rääkis Thin.

Londoni Capital Economicsi ökonomisti Neil Shearingi hinnangul on Läti hädade juured massiivses jooksevkonto defitsiidis. „Läti otsus mitte devalveerida suurendab tõenäosust, et deflatsiooni ja languse periood pikeneb ning sisemajanduse kogutoodang langeb 20% võrra.“ hindas Shearing. „Majanduse taastumise võib saavutada ka devalveerimise või palkade- ja hindade langetamise läbi.“

Shearingi hinnangul võib Läti SKP langeda sel aastal 15 ja järgmisel aastal veel 5 protsendi võrra. Samuti võib valuuta kukkuda. „Enamgi veel, tundub tõenäoline, et ka Eesti ja Leedu valuutad võivad kokku kukkuda. Igal juhul pole Baltimaade väljavaated midagi muud kui õudsed,“ lisas Shearing.