Dollar üha kallineb. Kui aasta tagasi sai ühe euro eest ligi 1,4 dollarit, siis nüüd ainult pisut üle dollari. Üsna tugev kursimuutus ähvardab tõsta Euroopas ja Eestis müüdava elektroonika hindu. Sel nädalal uuendaski arvutitootja Apple oma hinnakirja.

„Meie uuendasime just eile (kolmapäeval – toim) oma hinnakirju,” ütles Marko Kärner, kes on eeskätt Apple’i elektroonikat müüva Valge Klaari jaemüügijuht. Keskeltläbi tõusid arvutite ja lisaseadmete hinnad tema sõnul umbes 10%. „See on otseselt seotud sisseostuhindade tõusuga,” selgitas Kärner. Kuigi firma langetas müügis olevate nutitelefonide hinda, tehti tema sõnul seda konkurentsieelise mõttes, mitte et tootja oleks hindu langetanud.

Teise arvutimüüja IM Arvutite turunduse ja kliendisuhete juht Silja Kalda ütles, et kõige rohkem tõusis ühe kallima mudeli, 15-tollise Retina-ekraaniga MacBook Pro sülearvuti hind. „Kui kellelgi peaks olema selle ostuplaan, siis on viimane hetk see kohe ära teha, sest alates 10. märtsist on selle toote hind Euroopas 2849 eurot. Hetkel saab seda IM Arvutitest veel 300 eurot soodsamalt,” ütles Kalda. Vana hinnaga saab seadmeid poest osta seni, kuni neid laos on, seejärel tõusevad ka kaupluse jaehinnad kõrgemaks.

Nutitelefon kallineb

Apple’i toodetest mõjutab ettevõtet rahaliselt kõige rohkem nutitelefon iPhone, mida ostetakse üle maailma väga suurel hulgal. Selle hinnast on näha ka loogika, miks valuutakursi muutus elektroonikatootjatele survet avaldab.

USA tootja hinnakirja järgi maksab iPhone euroalal 699 eurot. Mullu tõi sellise hinnaga müüdud telefon firmale sisse 980 dollarit, tänavu dollari kallinemise tõttu ainult 726 dollarit. Muidugi tuleb sellest summast lahutada maksud ja muud kulud, kuid proportsioonist on näha, kui suur surve on elektroonikatootjal valuutakursi tõttu Euroopas hindu tõsta.

Eestis ja Euroopas pole Apple veel nutitelefonide hindu tõstnud, aga mujal maailmas küll. Näiteks kerkisid esmaspäeval telefonide hinnad Indias, Kanadas ja Austraalias. Dollari kurss iga nimetatud riigi valuutasse on tõusnud ja see avaldab hindadele survet, keskeltläbi kergitas elektroonikatootja neid sel nädalal 15%.

Näiteks varem 869 Austraalia dollarit maksnud iPhone 6 saab nüüd kätte 999 kohaliku dollari ehk 15% suurema summa eest. Hinnatõus on proportsioonis USA dollari kursi tugevnemisega. Tähelepanuväärne on, et firma tõstis esialgu ainult telefonide hindu, kuid muude seadmete, nagu tahvlite ja sülearvutite hinnad jäid samaks.