Lisaks majanduskriisile annab USA majandusele suure hoobi 2003. aastal alustatud Iraagi sõja rahastamine, vahendas BBC. USA suurenev eelarvedefitsiit teeb aga murelikuks Hiinat, kelle valduses on suurim kogus riigi võlakirju.

USA rahandusminister Timothy Geithner püüab omakorda Hiinale selgitada, et Pekingi investeeringud on päästetud, vahendas Bloomberg. Samuti teatas ta, et valitsus püüab eelarvedefitsiiti saada kontrolli alla.

"Kui me ei suuda veenda Ameerika avalikkust ja investoreid kogu maailmast, et meil on tahet seda teha, siis me seisame silmitsi riskiga, et intressimäärad tõusevad, … ja me oleme kauaks ajaks koos üha kasvava töötusega ning madalate erainvesteeringutega," tõdes Geithner.

"Meie välisinvestorid Hiinast ja mujalt on mures mitte ainult dollari väärtuse vähenemise pärast, vaid ka, kuidas päästa oma investeeringuid," märkis aga California ülikooli ökonomist Sung Won Sohn.

USA eelarvedefitsiidi suurus oli juunis 1,086 triljonit dollarit ehk 12 triljonit krooni, vahendas AFP. Seejuures suurenes eelarvedefitsiit juunis 94,3 miljardi dollari ehk 1,05 triljoni krooni võrra ning puudujääk näitab üha hoogsamat kasvutrendi.

Juunikuine defitsiit osutus siiski madalamaks, kui analüütikute prognoositud 97 miljardit dollarit ehk 1,08 triljonit krooni. Sellegipoolest oli juunis eelarvedefitsiidi ühekuune kasv suurim alates majanduskriisist.

Juunis vähenesid sissetulekud eelarvesse võrreldes aasta varasema ajaga 17 protsenti. USA eelarve tulud on vähenenud nüüdseks neljateistkümnendat kuud järjest.

Viimase üheksa kuu jooksul laekus USA eelarvesse tulusid 1,588 triljoni dollari ehk 17,7 triljoni krooni eest, kulusid oli aga 2,675 triljoni dollari ehk ümardatult 30 triljoni krooni ulatuses.

USA kongressi eelarvekomisjon prognoosis, et eelarvedefitsiit võib eelarveaasta lõpuks ulatuda 1,845 triljoni dollarini ehk 20,6 triljoni kroonini. Valge Maja prognoosib aga 4 miljardi dollari ehk 44 miljardi krooni võrra väiksemat defitsiiti.

USA eelarve on olnud defitsiidis üksteist kuud järjest. Viimati oli riigi eelarve puudujääk sedavõrd pikaajaline aastatel 1991-1992. Riigi valitsus katsub tulla toime kestva majanduskriisiga, kuid samas vähenevad sissetulekud seoses üha suureneva töötusega, sest maksumaksjate hulk väheneb. USA töötuse määr on viimase 26 aasta kõrgeim.

Aprillis tunnustas USA kongress president Barack Obama 3,5 triljoni dollari (40 triljonit krooni) suurust eelarveplaani. USA eelarveaasta saab läbi 30. septembril.