Järgmisel nädalal Ettevõtluskonverentsil 2017 loengut andva USA George Masoni ülikooli professori Garett Jonesi sõnul on Eesti lähenemine kõrgelt arenenud Euroopa riikidele nagu Rootsi ja Saksamaa aeglustunud ning järele jõudmiseks peab Eesti küttima USA tippülikoolide lõpetajaid ning suurendama ühiskonna ebavõrdsust.

“Kiireks edasiliikumiseks on valusad, kui vajalikud sammud. Arenguhüppeks peab riik saama monopoolsete ja kõrge kasumlikkusega rahvusvaheliste ettevõte koduks, nagu näiteks Google. Riigi väiksus ei mängigi nii suurt rolli, kui arvatakse, sest Šveits, Island ja Singapur pole suured, kuid on seevastu väga edukad riigid,” rääkis Jones.

“Praegu ei saa Eesti rahvusvahelisi suurfirmasid meelitada, sest pole piisavalt inimesi ega teadmisi nende toetamiseks. Selleks on vaja talente sisse tuua – tark immigratsioon toimib kiiremini ja paremini, kui iga hinnaga oma haridussüsteemi arendamine. Näiteks meelitada siia maailma tippülikoolide lõpetajaid, pakkudes TOP 100 kõrgkooli kindlate erialade vilistlastele maksuvabastust,” lisas Jones.

Garett Jonesi sõnul loob selline mudel majanduslikult ebavõrdsuselt pigem USA kui Rootsi tüüpi ühiskonna, kuid kasv oleks kiire. “Samuti suureneksid ühiskonnas kultuuripõhised konfliktid. Kui Eesti ei alusta ajude kiire sisseostmisega, siis tuleb leppida mugava keskpärasusega, kus kõik on ühtlaselt võrdlemisi vaesed,” rääkis majandusprofessor.