Hoolimata Facebooki privaatsusskandaalist ja muudest suurandmetega seotud jamadest janunevad USA IT-ettevõtted endiselt inimeste järgi, kes suudaks inimeste sotsiaalmeediakasutuse info rahaks teha. Infoteaduse doktorikraadiga võib teenida aastast 300 000 dollarit või rohkemgi.

"See on 21. sajandi seksikaim töökoht," rõõmustas 25-aastane Jiong Gao, kes parasjagu antud valdkonnas magistrikraadi taga ajab. Värskeltvärvatud peavad aga näiteks looma programme, mis ennustavad, mida inimene internetist järgmiseks osta tahab, analüüsides tema internetikäitumise ajalugu. Teised jälle teevad kindlaks, kas ja mis järjekorras inimene tavatseb oma võlgu tasuda. Ühesõnaga - kõike, mida internetis teed, võidakse sinu vastu pöörata.

Selliseid spetse otsivate töökuulutuste arv on kolme aastaga 75% kasvanud. Eriti on vaja "arvamusanalüüsi" proffe - inimesi, kes analüüsiks ettevõtete tarbeks, mida neist sotsiaalmeedias räägitakse ja milline on nende kuvand.

Suur nõudlus, väike pakkumine

"Tegu on põhimõtteliselt tööturu ekvivalendiga panga pankrotile," tõi omapärase võrdluse statistikaprofessor Jennifer Priestley. Nimelt - kui viimasel juhul püüavad hoiustajad üksteise võidu vähest raha kätte saada, siis praegu üritavad firmad endale värvata piiratud hulka kvalifitseeritud infospetsialiste.

"Vanasti läksid matemaatikud õpetajateks ja geoloogid naftat otsima, nüüd lähevad meie parimad pead reklaami peale," kurtis üks ärimees.