Langev iive

Riigi jõukamaks muutudes hakkab sündimus langema. Iga ameeriklanna kohta sünnib praegu 1,89 last. Selleks, et ühiskonnas säiliks kõrge elatustase, on vaja töölisi, kes vajalikud tööd ära teeksid: olgu need siis kas ajukirurgid või küünetehnikud. Kuna lapsi ei sünni piisavalt, tuleb riiki lubada sisserändajaid, kuid nad võivad purustada senise valitseva kultuuriruumi.

Üleilmne kaubavahetus

Ükski riik ei saa kasvada ja jõukas olla ilma kaubavahetuseta. Riigid, mis end muust maailmast isoleerivad lõpetavad nagu Põhja-Korea. Lõunakorealased, kes usuvad turumajandusse, on umbes 17 korda rikkamad ja elavad keskmiselt 10 aastat kauem kui nende põhjanaabrid. Samas on üleilmsel kaubavahetusel ka oma varjukülg: see raputab iga rahva oma tavasid ja kultuuri.

Kasvav laenukoormus

Mida rikkamaks riik muutub, seda suuremaks kasvab ka bürokraatlik masinavärk ja võlakoorem. Kui kellegi perekond muutub jõukamaks, siis kahaneb tõenäosus, et nad vajuvad omadega võlasohu. Riikidega on täpselt vastupidi - rikkad riigid koormavad end laenudega rohkem kui vähem jõukamad.

Kuhtuv tööeetika

Kui rikast riiki tabab mingi šokk, siis ei tähenda see seda, et inimesed jääksid nälga. Nad lihtsalt ei lähe enam hommikul tööle ja kõik. USA-s on töötamisest huvitatud täiskasvanute arv kahanenud viimased 17 aastat. Näiteks Lääne-Virgina osariigis on vaid pooltel tööealistest töö.

Patriotism multikultuurses riigis

Kui rikastes riikides hüljatakse sealsed rahvuslikud iseloomuomadused, siis need maad enam kaua ei kesta.

Buchholz jõuab pärast MarketWatch'is avaldatud seisukohtade kirja panekut järeldusele, et tänasel USA-l on siiski ka kõik võimalused ajaloos edukalt edasi kulgeda, mitte impeeriumide surnuaiale asuda.