„Me saame üha rängemalt kannatada, kuna linnud lendavad aina sagedamini kopterite akendesse, mis võib tuua kaasa piloodi juhtimisvõimetuse ja hukutada kõik kopteris olijad,“ ütles USA lennundusohutuse eest vastutava ameti FAA kopteriturvalisuse insener Gary Roach.

2013. aastal tabas USA koptereid linnud 204 korral. Seda on 68% rohkem kui 2009. aastal. Alates 2000. aastaga on rünnakute arv kasvanud enam kui 700%.

Mullu märtsis otsis Dallase politseikopter paati, kui toimus vali plahvatus ja aknasse tekkinud avast hakkas tuul piloodikabiini tungima. Piloot seerant Todd Limericki nina oli katki ja veri kattis nägu. Ta hoidis ühte kätt juhtkangil kuni kaaspiloot Laurent Lespagnol võttis juhtimise üle ja maandas lennuriista.

„Mu esimene mulje oli, et meid tulistati,“ ütles Lespagnol. „Teine mõte oli, et mootor plahvatas.“ Alles maandumise järel selgus, et istmete vahel oli 3-naelane Ameerika lauk ehk pardilaadne lind.

Pilootide suurem teadvus linnurünnakute raporteerimise osas kasvas alates 2009. aasta jaanuarist, kui US Airwaysi lennul 1549 lendasid haned lennumasina mõlemasse mootorisse.

Ohu kasvule on kaasa aidanud ka lindude arvukuse kasv.