Langus on esimene pärast 2001. aasta novembris alanud 73 kuud järjestikust tõusu, teatas BBC vahendusel valitsusväline majandustsükleid dateeriv organisatsioon National Bureau of Economic Research (NBER).

"Me oleme juba 12 kuud seda teed läinud, aga see on alles algus," kommenteeris Bloombergile Royal Bank of Scotlandi tütarettevõtte RBS Greenwich Capitali USA peaökonomist Stephen Stanley. "Me ootame neljanda kvartali kohta üsna karme numbreid, ja 2009. aasta esimene kvartal tuleb ka üsna vilets. Majandus ei kavatse otsa ringi pöörata, enne kui krediiditurgude ummistus avaneb."

NBERi andmetel tegi tööhõive oma tipu mullu detsembris ja on sestsaati olnud languses. Inimeste isiklikud sissetulekud hakkasid langema 2008. aasta esimeses kvartalis ja tööstustoodangu tipp jäi tänavu jaanuari. Ühtlasi võib nende kogutud andmete põhjal arvatam, et majandus aeglustub üha rohkem: USA tööstustoodang langeb kiiremini kui kunagi aastast 1982 saati. USA sisemajanduse koguprodukt langes uuendatud andmetel tänavu kolmandas kvartalis 0,5% võrra.

Kõige pikemad majanduslangused USAs Teise maailmasõja lõpust saati on olnud 16kuulised kriisid, mis lõppesid vastavalt märtsis 1975 ja novembris 1982. Suur Depressioon ehk 1930ndate majanduskriisi alustanud USA kriis kestis 43 kuud, augustist 1929 märtsini 1933.

NBERi komiteesse, mis hinnangu USA majanduslangusest avaldas, kuuluvad USA tippülikoolide majandusteadlased Robert Hall Stanfordi ülikoolist, Martin Feldstein ning Jeffrey Frankel Harvardist ja James Poterba Massachusettsi tehnoloogiainstituudist. NBER on alates 1929. aastast majandustsükleid hinnanud, võttes arvesse tööhõivet, tööstustoodangut, inimeste tegelikku sissetulekut ning hulgi- ja jaekaubanduse tulemusi.