Teadlikult toetab USA liitlaste, nagu Egiptus ja Iisreal, kaitset. Nüüd on aga USA maksnud kogemata ka mitmete Iraani sõjaväelaste kulutuste eest.

Jaanuaris kandis USA oma riigikassast 1,7 miljardit dollarit Iraani keskpangale. Delikaatse vangide vahetuse ajal täideti eelmise suve tuumakokkulepet, mis pidi lahendama Ameerika 1979. aasta võla pikaajalise vaidluse.

Algul ei olnud teada, mida Iraani valitsus selle rahaga peale hakkab, kuid eelmisel kuul müsteerium lahenes, sest Iraani eeskostekogu võttis vastu 2017. aasta eelarve, mis juhendas Iraani keskpanka kandma 1,7 Iraani sõjaväele miljardit dollarit.

Ülekande ajal jaanuaris väitis Obama administratsioon, et 1,7 miljardi dollari suurune makse on soodus tehing maksumaksjale, sest USA peaks muidu silmitsi seisma veel suurema intressimääraga, kui lahendus oleks tulnud Haagi tribunalis, mis oli loodud lahendamaks USA ja Iraani vahelisi nõudeid.

Siiski on 1,7 miljardi suurune makse pinnuks silmas Obama kriitikutele. Jaanuaris ütlesid mitmed vaatlejad, et ülekanne näis olevat rohkem lunamakse, sest langes kokku viie Iraanis vangistatud ameeriklase vabaks saamisega.

Iraani komandör Mohammad Reza Naghdi ütles tol ajal, et sellise suure summa tagasi saamine oli vastutasuks Ameerika spioonide vabastamisele. Valge Maja vaidles süüdistusele vastu öeldes, et makse oli täiesti eraldiseisev ameerika vangide vabastamise läbirääkimistest.