Nukkude valmistaja, USA suurima mänguasjatootja Matteli kogukäive alanes kahe protsendi võrra. Vähenesid ka teiste Ühendriikide suuremate tootjate läbimüügid ja kasumid.

Euroopa tootjatest vaevleb raskustes Lego, teiste olukord on parem. Saksa suurima lelutootja Playmobili käibekasv on viimasel kolmel aastal olnud üle kümne protsendi. Hästi läheb ka kolm aastat tagasi reorganiseerimise läbi teinud Ravensburgeril.

Mõne valmistaja probleemid on seotud mingi konkreetse tootega ? näiteks Barbie on kaotanud turgu MGA Entertainmenti trendikamale Bratz-seeriale.

Tööstusharu üldiseks mureks on nafta hinna tõus ? seetõttu ei kerki ainult transpordikulud, vaid ka plastmassi maksumus. Lisaks mõjutab tööstusharu ka papi ja tsingi hinnatõus. Nafta hind mõjutab ka mänguasjade nõudlust.

Viimase 18 kuu jooksul on USA-s suletud ligikaudu 500 mänguasjakauplust. Pankrotistus legendaarne New Yorgi lelukaubamaja FAO Schwartz, millel on üle riigi veel 14 filiaali. Sama saatus tabas mänguasjaketti KB Toys.

Omal ajal turul revolutsiooni teinud lelukett Toys R Us, millel on USA-s 638 ja mujal maailmas 579 kauplust, kuulutas augustis välja suuremahulise reorganiseerimise. Ettevõte paneb pärast aastavahetust võib-olla oma mänguasjadivisjoni müüki. Disney müüs oktoobri lõpul maha 313 mänguasjakauplust, jättes alles vaid ühe poe New Yorgis ja need, mis asuvad firma teemaparkides.

Uksed kinni

Spetsialiseerunud kaupluste hädades on süüdi ka suured kaubamajaketid, mis on madalate hindadega ampsanud endale suure suutäie USA 27 miljardi dollarilise (ligi 330 mld krooni) käibega mänguasjaturust ? Wal-Marti käes on praeguseks hinnanguliselt 27% turust, teisel ketil Target 18%.

Näiteks möödunud aasta jõuluhooajal oli USA enim müüdud lelu Hokey Pokey Elmo hind Wal-Martis 19,46 dollarit (238 krooni). KB Toys ostis sama toodet 24 dollariga (293 krooni), müüs aga 24,99 dollariga (305 krooni) ? sisuliselt alla omahinna.

Raskused

Lego jäi enese naba imetlema

?? Euroopa suurim mänguasjatootja Lego ennustab käesoleva aasta kahjumiks 1,5?2 miljardit Taani krooni (3,15?4,2 mld Eesti krooni). Seetõttu astus tegevjuhi kohalt tagasi jaanuarikuus juhtohjad võtnud ettevõtte looja lapselaps Kjeld Kirk Kristiansen. Perekondlikus omanduses firma kavatseb edaspidi keskenduda mänguasjade tootmisele, mistõttu pannakse tõenäoliselt müüki neli ettevõttele kuuluvat Legoland-teemaparki.

?? Raskuste peapõhjuseks on nõrgad tulemused USA ja Jaapani turgudel. USA-s on ettevõte hädas Kanadast pärineva Mega Bloksiga, kelle toodang on Lego omale sedavõrd sarnane, et Taani firma on konkurendid kohtusse kaevanud.