Bloomberg kirjutab, et endise NSVL-i gaasiministeeriumi analüütiku ja konsultatsioonifirma East European Gas Analysis’e asutaja Mihhail Kortšemkini hinnangul valdab just Firtaš informatsiooni Gazpromi tehingute kohta, mis on USA hinnangul korruptiivsed. See info lubaks USA-l oluliselt laiendada sanktsioone asjaga seotud venelaste suhtes.

„Firtaš oli „peenes kirjas“ väga tihedalt seotud Gazpromi finantstehingutega Ukrainas. Kui Firtaš FBIga käed lööb ja hakkab ütlusi andma, võib sellel Gazpromi juhtidele ja ettevõttele tervikuna väga tõsised tagajärjed olla,“ ütles Kortšemkin.

"Firtash võib teada, kas Ukraina ametnikel ning Gazpromi ja Gazprombanki juhtidel olid nendes tehingutes mängus isiklikud majanduslikud huvid," selgitas Gazpromi endine aseesimees Aleksandr Rjazanov.
Gazpromi kõneisik Sergei Kuprjanov märkis, et ettevõtte ei näe Firtaši USAle väljaandmisel mingeid negatiivseid tagajärgi.

Firtaš vahistati 12. märtsil FBI, USA ringkonnakohtu ja Viini riigiprokürori orderi alusel. Riigi julgeolekuasutused on meest uurinud alates 2006. aastast. Austria liidukriminaalameti teatel süüdistatakse Firtaši altkäemaksu andmises seoses äritegevusega välismaal ning kuritegeliku organisatsiooni loomises.

Mees vabastati 21. märtsil Viinis kautsjoni vastu vahi alt. Kautsjoni tingimused Firtašil Austriast lahkuda ei võimalda.

Firtaš on öelnud, et tema kinnivõtmine oli ebaõiglane ja alusetu ja süüdistas Washingtoni poliitiliselt motiveeritud tegevuses enda vastu. USA ja Austria võimud on eitanud igasuguseid seoseid Ukraina kriisiga.

Lõplik otsus Firtaši USA-le üleandmise kohta võib saabuda alles nädalate pärast.

Firtaš on üks Ukraina rikkamaid mehi. Tema varandust hinnatakse 3,32 miljardile dollarile. Ta alustas 1990. aastatel konservide ja kasutatud autodega äritsemisega. Avalikkuses sai Firtaš tuntuks firma RosUkrEnergo osanikuna, mis kontrollis gaasikaubandust Venemaa ja Ukraina vahel.

Firtašil olid väidetavalt tihedad suhted Ukraina kukutatud presidendi Viktor Janukovõtšiga, kuid pärast revolutsiooni läks ta väidetavalt üle Vitali Klõtško leeri.