USA majandusse lisandus veebruaris täna avaldatud tööturuameti andmetel 242 000 töökohta. Seda on oluliselt rohkem kui Wall Streeti analüütikute oodatud 195 000. Töötuse määr oli 4,9 protsenti ehk madalaim tase alates 2008. aastast.

Tõrvatilgaks meepotis on palkade muutus. Nimelt langesid need kuuga 0,1 protsenti, ajal, mil analüütikud olid oodanud 0,2-protsendilist tõusu. Aasta baasil arvestatud palgakasv jahenes samuti: kui jaanuaris kasvasid palgad aasta varasema ajaga võrreldes 2,5%, siis veebruaris 2,2%.

„On selge, et tee keskmise tunnipalga tõusuni saab olema tuuline ja konarlik,“ vahendas Briti majandusleht Financial Times Jefferiesi analüütiku Thomas Simonsi klientidele saadetud raportit.

See muudab aga otsustajad murelikuks, sest nad olid lootnud, et vähenev tööpuudus toob kaasa palgatõusu, mis omakorda vähendab madalatest energiahindadest põhjustatud deflatsioonisurvet.

Keskpankurite mure on põhjendatud, tuleb raport ju vaid kaks nädalat enne USA keskpanga Föderaalreservi kogunemist. Seni on kohtumisele kogunejad vihjanud, et jäävad detsembrikuisele intressitõstmisele lisa andmise osas äraootavale seisukohale, sest majanduse seisukorra kohta tulevad vastuolulised signaalid.

Mitmed näitajad viitavad kasvu aeglustumisele, kuid viimastel nädalatel on majandussurutise poole liikumise oht vähenenud.
Tarbijate kulutused ning sissetulekud ning inflatsiooninäitajad on suutnud naftaturul toimuva tormi üle elada. Ka tugeva dollari tõttu hoobi saanu tööstussektor näitas veebruaris paranemise märke. Kõik see kokku on suurendanud turu ootusi, et Föderaalreserv tõstab intressimäära sel aastal vee vähemal ühel korral.