Eelnõu autorid toetavad selles meresõiduvabadust Mustal merel vastuseks Venemaa Ukraina-vastasele agressioonile Kertši väinas, vahendab ERR Uudised.

Komisjon kavatseb eelnõu arutada järgmisel istungil, kuid töökavas seda veel ei ole.

"USA ja meie Euroopa liitlased peavad vastama Venemaa provokatsioonidele karmilt ja otsustavalt... Projektid nagu Nord Stream 2 ohustavad Euroopa energiajulgeolekut ning oleme Euroopa Parlamendiga nõus, et sellest tuleb loobuda," ütlesid autorid.

Lisaks ärgitatakse NATO-t suurendama kohalolekut Musta mere piirkonnas ning USA valitsust tegema Mustal merel meresõiduvabaduse operatsiooni ja osutama Ukrainale rohkem julgeolekuabi.

Eelnõu esitas neli komisjoni liiget, nende seas vabariiklane James Risch ja komisjoni tähtsaim demokraat Bob Menendez, samuti komisjoni mitte kuuluv demokraat Richard Durbin.

Eelnõu on sel nädalal juba mitmes Nord Streami vastane ettevõtmine USA-s. Neljapäeval edastas Deutsche Welle avalduse, milles USA saadikud Saksmaal, Taanis ja Euroopa Liidus kirjutasid, et gaasijuhe Nord Stream 2 võib märgatavalt tugevdada Vene survet EL-ile ja seekaudu ohustada Euroopat.

Neljapäeval asus ka Prantsusmaa toetama EL-i gaasidirektiivi muutmist selliselt, et Nord Stream 2 langeks selle alla.

"Gaasidirektiiv tuleb üle vaadata, et kolmanda energiapaketi reegleid rakendataks kõikide gaasijuhtmete suhtes, mis kolmandatest riikidest EL-i jõuavad. Direktiivi muutmisel puudutab see ka Nord Stream 2-e," ütles Prantsuse välisministeeriumi esindaja.