USA maksuamet ehk IRS (Internal Revenue Service) võtab selle raha pärijatelt. Seda nimetatakse rahva seas „surnumaksuks" , sest see võimaldab valitsusel teenida inimses pealt isegi pärast tema surma. Selle maksu vastased ütlevad, et nõnda võtab riik mõnelt inimeselt maksu kahel korral.

See maks võib osutuda pärijatele suureks koormaks. Kui farmeri maa maksab üle 5,25 miljoni dollari, siis peavad tema pärijad riigile maksma 2,1 miljonit. Mis sest, et farm võib olla olnud perekonna käes juba sajandeid ning on pere ainuke sissetulekuallikas.

Võtame näiteks Dallas Cowboysi omaniku Jerry Jonesi. Klubi on väärt 2,3 miljardit dollarit ning kui mees peaks meie seast lahkuma, siis peavad tema pärijad maksma 920 miljonit dollarit riigile.

Kõik see paneb inimesi riiki petma ning oma vara või päritud vara väiksemana näitama.

Michael Jacksoni juhtum

Viimase aja kurioossem lugu puudutab Michael Jacksoni varandust. Mees oli juba elu ajal suur show-mees, etendus jätkub aga ka pärast tema surma. Peamine küsimus on see, kui palju oli Jacksonil enne surma varandust. Tema esindajate sõnul oli see 7 miljonit dollarit, mis tähendaks, et pärijad peaks riigile tasuma 2,8 miljonit. IRS on aga teiste meelt, nende arvutused näitavad, et ta oli väärt 1,125 miljardit dollarit. Seega peaks maksudeks tasutav summa olema ligi 500 miljonit dollarit. Asja teeb hullemaks see, et kohalik maksuamet on närvi aetud ning nad nõuavad valeandmete esitamise eest lisaks veel 200 miljonit. Seega on IRS peagi Jacksoni pärijate vastu esitamas kohtuhagi nõudes kokku 700 miljonit dollarit.

Jacksoni esindajate sõnul oli mees aga enne surma võlgu umbes 520 miljonit dollarit. Neil on teisigi argumente ja andmeid, mille tulemus on lõpuks 7 miljonit.

Samas arvab IRS, et Jacksoni kaubamärk on juba iseenesest väärt 434 miljonit dollarit. Mehe esindajate sõnul on see  number aga 2105 dollarit. Jah, just nõnda väike. Siin rõhuvad esindajad sellele, et Jacksoni maine oli tänu erinevatele süüdistustele ja veidrale käitumisele saanud tublisti kahjustada. Lisaks väidavad nad, et Jackson ei teeninud 15 aasta jooksul sentigi Jacksoni kaubamärgi pealt.

Vaidluskohti on selles juhtumis palju ning nägemused on kardinaalselt erinevad.

Olgu veel öeldud, et kui Jackson oleks surnud kuus kuud hiljem, siis ei oleks mingit vaidlust toimuda saanudki. Nimelt ei kehtinud „surnuseadus" 2010. aastal - Obama peatas selle üheks aastaks. See tähendas, et sel perioodil ei pidanud ükski rikka inimese pärija riigile maksudeks sentigi tasuma. Seadus hakkas uuesti kehtima alates 1. jaanuarist 2011.