Pfizer tegi konkurendile 98,7 miljardi dollarilise pakkumine, mis ületaks tunduvalt sama ettevõtte eelmist ostu, kui 2009. aastal osteti Wyeth. AstraZeneca pidas aga pakkumist liiga madalaks ning Pfizer kaalub, mida edasi teha.

Kui AstraZeneca oleks nõus, siis hakkaks ettevõte juriidiliselt paiknema Suurbritannias, seda maksunduslikel põhjustel. Juhtimine toimuks aga New Yorgist. AstraZeneca, mis asub Londonis, seotaks Pfizeri kolme äriüksusega.

„Me soovisime, et saaksime AstraZenecaga teha täna ühisavalduse, et läbirääkimised on algfaasis, aga nad keeldusid," ütles Pfizeri tegevjuht Ian Read.

Kui Pfizer ostaks konkurendi, siis oleks see üks suurimaid USA ettevõtte lahkumisi riigist. Readi sõnul ei ole ta tehingut valitsusega arutanud, aga on kindel, et tehing tehtaks ära.

AstraZeneca sõnul on Pfizer nende aktsia hinda aga tugevalt alahinnanud, lisaks soovis Pfizer tema sõnul 70% tehingu väärtusest tasuda aktsiates.

„Nemad müüvad, meie ostame, muidugi ütlevad nad, et meie pakutud summa on liiga väike," ütles Pfizeri juht Read selle peale.

Pfizeri saadav maksukasu on meeletu. Kolides juriidiliselt Suurbritanniasse saab ettevõte kasutada ligi 70 miljardit dollarit, mida ta on väljaspool USAd teeninud. Kui nad selle USAsse tooks, peaksid nad selle kasutamise pealt makse tasuma. Suurbritannias on maksutase madalam.

Pfizeri juht on juba varem väljendanud pahameelt USA ettevõtte tulumaksu üle, mis on maailmas kõrgeim. „Me oleme näinud, kui raske on äri arendada, kui maksumäär ei ole konkurentsivõimeline," ütles Read.

Kui kaks suurt ravimifirmat ühineksid tekiks käibelt suurim ettevõtte selles valdkonnas. Ühest küljest soovib Pfizer saada käppa peale AstraZeneca vähiravimi-arendusele. Teisest küljest on AstraZenecal lähiajal lõppemas mitme olulise ravimi patent, mis nende väärtust tunduvalt väiksemaks teeb.