Kuigi ammu on teada, et USA telekommunikatsiooniettevõtted on teinud koostööd eriteenistustega näitavad värskelt avalikustatud NSA dokumendid, et suhet AT&T-ga peeti unikaalseks ja eriti produktiivseks. Ühes dokumendis nimetati ettevõtete väga koostöövalmiks.

Telekom andis dokumentide kohaselt 2003-2013 aastatel NSAle erinevate seaduste alusel ligipääsu miljarditele emailidele, mis liikusid USA siseses võrgus. Ettevõte pakkus salajaste kohtuotsuste alusel NSAle tehnilist tuge ettevõtte kliendi ÜRO kogu internetiliikluse jälgimiseks.

NSA eriti salajane 2013. eelarve sisaldas võrreldes suuruselt järgmise telekomiga AT&T partnerluseks enam kui topelt rohkem raha. Ettevõte installeeris USA pinnal vähemalt 17 internetikeskusesse nuhkimisseadmed.

Ühes dokumendis soovitati NSA ametnikel olla AT&T külastades viisakad, kuna see ei ole lepinguline, vaid partnerlussuhe.

New York Times ja ProPublica hindasid NSA endise kaastöötaja Edward J. Snowdeni avaldatud dokumente. NSA, AT&T ja Verizon keeldusid kommentaaridest.

„Me ei kommenteeri rahvusliku julgeoleku küsimusi,“ teatas AT&T pressiesindaja.

Üks vanemaid programme on 1985. aastal alanud Fairview. Viited viivad programmis AT&T-ni. 2011. aastal Jaapanis toimunud maavärinas sai Fairview fiiberoptiline kaabel kannatada. Kaabel parandati samal kuupäeval kui AT&T poolt kasutatav Jaapani-Ameerika kaabel. Fairview dokumendid sisaldavad AT&T-le omast tehnilist slängi.

Teine programm nimega Stormbrew’is osalesid ka Verizon ja Verizoni poolt 2006. aastal ostetud MCI. See Stormbrew kaabel olevat identifitseeritav Verizoni kasutatava kaablina.

11. septembri 2001 terrorirünnakute järel muutusid AT&T ja MCI Bushi administratsiooni piiramatu nuhkimise programmi instrumendiks, seisab ühe NSA peainspektori dokumendi mustandis.

AT&T alustas emailide ja telefonikõnede andmete edastamist vaid loetud päevade jooksul alates kohtuotsuseta jälitustegevuse algusest 2001. aasta oktoobris. Seevastu üks teine ettevõte ei saanud sellega hakkama isegi 2002. aasta veebruariks.

Seni avaldatud NSA dokumentide kohaselt saavutas AT&T esimese partnerina uute kogutud andmete edastamise võimekuse, mida NSA nimetas reaalajas kohalolekuks üleilmses võrgus. Fairview programmi alguskuudel saadeti NSA-le 400 miljardit ühikut interneti metainfot. Seal on kirjas kes võttis kellega ühendust, kuid puudub info öeldu kohta.

2011. hakkas AT&T edastama NSAle 1,1 miljard kodumaist mobiiltelefonikõnede andmeühikut päevas, et saada enne 9/11 10ndat aastapäeva uus võimekus. Snowden teatas, et programmi raames koguti ameeriklaste telefonikõnede andmeid, kuid luureametnikud ütlesid, et tehnilistel põhjustel koosnesid need valdavalt tavatelefoniside andmetest.

Üks presentatsioonimaterjal näitas, et NSA kulutas 2011. aastal Fairview programmile 188,9 miljonit dollarit. Seda on topelt võrreldes maksumuselt järgmise programmiga, milleks on Stormbrew.

2013. aasta ühe dokumendi kohaselt annab AT&Tga unikaalne suhe ligipääsu teiste telekomide ja interneti teenusepakkujatele (ISP-d).

Kui tahetakse USA territooriumil kedagi pealt kuulata on selleks vaja kohtumäärtust. Kui välismaalt välismaalane suhtleb ameeriklasega, lubavad seadused välismaalase järel nuhkida kohtumääruseta. Kui välismaalane suhtleb välismaalasega, ei kehti sellele USA seadused ja valitsus võib koguda kogu emaili jms. informatsiooni.

AT&T panus on eriti uur välismaalastelt-välismaalastele andmeside osas, kuna suur osa maailma internetiliiklusest käib läbi USA kaablite. NSA sai AT&T-lt 2013. aastaks 60 miljonit välismaalaselt välismaalasele saadetud emaili päevas.

Kuna välismaalaste vahelist emaililiiklust ei reguleeri USA seadused ja selle info hankimiseks ei ole tarvis kohtu luba, on telekommunikatsioonifirmad andnud need andmed NSAle üle vabatahtlikult, rääkisid luureametnikud.

„Me ei anna vabatahtlikult mingisugust infot uurimisorganitele välja arvatud juhul, kui inimelu on ohus ja aeg on otsustava tähtsusega,“ ütles AT&T pressiesindaja Brad Burns.