USA juhtiv aktsiaindeks S&P 500 on kolme kuu eelsest tipust tulnud alla 7,5%. USA aktsiaturul oli 46 kuu suurim 2-päevane kukkumine. Lõppenud börsinädalal langes indeks 5,8%.

USA aktsiaturg on kuni viimaste päevadeni kaheksal kuul paistnud silma väga väikese kõikuvuse poolest, mida ei saa öelda muu maailma aktsiaturgude kohta. USA aktsiaturg oli justkui immuunne mujal maailmas toimuva suhtes.

Lõppenud nädalal kaotati maailma aktsiaturgudel 2 triljonit dollarit ettevõtete turuväärtust. Ka võlakirjade ja valuutade osas võis märgata turvalisuse otsinguid. Nii Hiina kui Londoni aktsiaturg langesid kukkunud toorainete hindade, Hiina majanduskasvu aeglustumise ja USA keskpanga intressitõusuks valmistumise tõttu.

Kui USA aktsiaturg pidas päris kenasti vastu Kreeka eurodraamale ja Hiina aktsiaturu varasemale kukkumisele, siis nüüd on hakatud stoilisest rahust ärkama. Läinud nädalal jõudis siis langus USA aktsiaturule.

„Ei ole võimalik, et USA jääb turvaliseks saarekesks kui ülejäänud maailmas on finantsturgudel tormine,“ ütles Voya Investment Managementi strateegiajuht Paul Zemsky Bloombergile.

Saksamaa aktsiaturg on tipust langenud 18%. Maailma arenevate turgude liikumisi mõõtev MSCI aktsiaindeks on sel kuul langenud ligi 10%. See võib olla arenevatele turgudele halvim august alates 1998. aastast. Nendel turgudel on kaotatud kõik, mis on teenitud pärast 2009. aasta juulikuud.

Börsidel nimetatakse vähemalt 10% tipust langust korrektsiooniks. Kui aga tipust langus on 20% või enam, nimetatakse seda karuturuks ehk langevaks turuks. Arenevad turud jõudsid sinna 11. augustil, olles tipust langenud 20%. Ka Taiwani ja Indoneesia aktsiad on nüüd karuturul. Euroopas on laiapõhjaline Stoxx Europe 600 indeks korrektsioonifaasis. Lääne-Euroopa 18 aktsiaturust 13 on langenud tipust vähemalt 10%.

USAs on börsilangus suhtelislt värske kogemus. 21. mail, kui Euroopa aktsiad olid Kreeka jamade tõttu kukkunud tipust juba 10%, tegi USA börsibaromeetri näit kõigi aegade kõrgeima taseme. Kui Hiina devalveeris 11. augustil valuutat, mis tõi kaasa arenevatel turgudel müügilaine, ajasid investorid USA aktsiate hindu päevaga veel 0,7% üles.

„Inimestel hakkab silme ette tekkima langevate aktsiate, tasaneva võlatootluse kõvera ja kukkuvate toorainete hindade pilt, mis viitab üleilmse majandussurutise lähenemisele,“ kirjeldas Bloombergile olukorda Bank of America investeerimisjuht Chris Hyzy. „Seetõttu tekivadki paanikaperioodid. Me ei usu, et selleks on põhjust. Me kasutame neid nõrkuste perioode ostuvõimalustena.“