Harry Shearer mängis 1984. aastal ilmavalgust näinud filmis bassimängijat Derek Smallsi. Nüüd nõuab ta ettevõttelt Vivendi sisse 125 miljonit dollarit. Kaebuses on kirjas, et see Prantsuse konglomeraat on filmi tulu varjanud.

Shearer koos režissöör Rob Reineri ja kaasstaaride Christopher Guesti ning Michael McKeaniga on filmi stsenaristid, sest suur osa dialoogist on improvisatsioon. Reiner vaatas läbi kümneid tunde materjali, et panna kokku 82-minutiline linateos.

Kaebuse järgi on Vivendi ja tema agendid (teiste seas ka StudioCanal ja Universal Music Group) teadlikult manipuleerinud raamatupidamisandmeid ning Shearer ja kaasloojad ei ole saanud neile ette nähtud tulu.

„Peaaegu 40 aastat tagasi lõime koos Chistopher Guesti, Michael McKeani, Rob Reineriga legendaarse bändi Spinal Tap. Meie meelest olid karakterid väga reaalsed ja naljakad. Sellest sündis film "This Is Spinal Tap" ja me panustasime sellesse palju. Vaatamata filmi ja selles oleva muusika suurele edule oleme me meelelahutustööstue ohvrid nagu paljud teised artistid. Seekord on asi isiklik.

See on artistide õiguste teema. On täiesti uskumatu, et pärast kõike seda edu on ainsad inimesed, kes kogu loost kasu pole saanud, just need, kes bändi ning filmi lõid," on Shearer kaebuses öelnud.

1982. aastal kirjutasid Reiner, Shearer, Guest ja McKean alla lepingu Embassy Picturesiga, et produtseerida, finantseerida ja levitada filmi This Is Spinal Tap. See tähendas, et loojad hakkasid saama kogu tulu, mis filmiga seondus. Netotulust pidid autorid saama 40 protsenti.

Filmi eelarve oli vaid 2,25 miljonit dollarit. Kassatulu oli tagasihoidlikud 4,7 miljonit dollarit, kuid 32 aastaga on sellest saanud klassika.

Kaebuse järgi on bänd ja film teeninud kümneid miljoneid dollareid tulu, kuid seda ei ole jaotatud ausalt. Vivendi ostis This Is Spinal Tapi õigused 1989. aastal ja just siis hakkas jama väidetavalt ka pihta. Vivendi andmeil on film ja bänd 1989. aastast kuni 2006. aastani sisse toonud 98 dollarit. See on uskumatult niru summa filmi kohta, mis on üle 30 aasta inimeste ees olnud.

Shearer teatas Twitteris avaldatud videos, et ta ei tee seda vaid enda pärast ning loodab luua uue standardi, et edaspidi oleks meelelahutustööstuse raamatupidamine läbipaistvam.

Shearerile ei ole see esimene kord enda õiguste eest võidelda. Ta teeb The Simpsonites 23 erineva tegelase häält, teiste seas koolidirektor Skinner, Ned Flanders, mr. Burns ja Waylon Smithers. Esimest korda hakkas trupp palga pärast võitlema 1998. aastal. Foxi kanal hakkas isegi uusi näitlejaid otsima, kuid lõpuks soostusid nad siiski maksma olemasolevatele näitlejatele 30 000 dollari asemel 125 000 dollarit episoodi eest.

Shearer, Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith ja Hank Azaria nõudsid ühel hetkel ühe episoodi eest 400 000 dollarit. Täna teenivad nad siiski veidi üle 300 000 dollari. 2015. aastal arvas Shearer, et sellest on vähe ning ta otsustas lahkuda. Seitsme nädala pärast oli ta tagasi ning jätkas samadel tingimustel nagu varem.