Kuningas Mansa Musa oli 1312. aastal rikkaim kui keegi eales varem. Ta juhtus Mali kuningriiki 14. sajandil. Riigil oli väga palju maavarasid, eriti kulda. See tähendas juhile meeletut rikkust. Tegelikult ei olegi võimalik täpselt arvutada tema varanduse suurust.

Musa Keita I krooniti kuningaks 1312. aastal ja temast sai Mansa, mis tähendab sultanit või valitsejat. Sel ajal oli Euroopa täielikus kriisis. Seda laastasid mitmed kodusõjad. Aafrikal läks aga väga hästi. See oli külluse ja rikkuse aeg. Mansa Musa laiendas riigi piire ning ta kontrollis olulisi kaubateid. Kõik see tõi talle rikkust aina juurde.

Musa oli veendunud muslim ning ta võttis 1324. aastal ette tohutu palverännaku Mekasse. Sel oli pikkust ligi 6500 kilomeetrit. Tänapäevaseid termineid kasutades - ta ei läbinud seda maad sugugi turismiklassis. Ta pani kokku tõelise karavani, mis oli kilomeetreid pikk. Selle lõppu ei olnud võimalik näha. Teda saatsid kümned tuhanded sõdurid, tsiviilisikud ja orjad. Teda saatsid 500 teenijat, kes olid uhketes riietes. Lisaks oli karavanis kaameleid ja hobuseid. Nad kandsid kaasas rohkem kullakange, kui on täna USAs asuvas Fort Knoxis. Arvatakse, et kaasas olnud 100 kaamlit kandsid igaüks 136 kilo kulda. Nii rännati mitmeid aastaid.

Kui kuningas tegi peatuse Kairos, siis kulutas ta nii palju kulda, et tema visiit tõi kaasa väga tõsise majandussurutise. Nii suur kogus kulda devalveeris kohaliku raha ning Kairol kulus mitu aastat, et Musa külaskäigust täielikult kosuda.

Musa ei olnud huvitatud vaid materiaalsest poolest. Ta soovis endast maha jätta olulise jälje. Tema tõttu muutus Timbuktu tõeliseks linnaks. Ta ehitas koole, Sankore ülikooli, mitmeid mošeesid. Legendaarne Djinguereberi mošee seisab seal tänapäevani.

Kuningas Musa valitses Malis 25 aastat. Ta suri 1337. aastal. Isegi 700 aastat hiljem on tema mõju tunda. On raamatukogusid, mauseleume ja mošeesid, mis tema ja Mali kuldse ajastu märkidena seisavad.

Aga kui palju mees ikkagi väärt oli? Tänapäeval oleks see umbes 400 miljardit dollarit. Täpset summat on aga peaaegu võimatu välja arvutada.