CYNK on sõna otseses mõttes ühe mehe ettevõte. Selle põhitegevus on veebilehe introbiz.com haldamine. Nad lubavad raha eest viia kokku tavainimesi kuulsuste, ärijuhtide ja IT-talentidega. See kõik on vahva, aga tegelikkus on see, et nad ei ole aastatega midagi teeninud. 2013. aastal oldi isegi 1,5 miljoniga kahjumis.

Ometi müüb ettevõte oma aktsiaid. Mitte muidugi NASDAQi või NYSE börsidel. Tegemist on nö käsimüügiaktsiatega. See tähendab, et aktsia ei sobi müümiseks suurtel ja karmilt reguleeritud börsidel.

Niisiis ei ole ettevõttel mingit reaalset äritegevust, aga nad müüvad aktsiaid. Aastaid oli aktsia hind hale, ulatudes 36 sendini aktsia eest, aga oli vahel väärt ka 10 kuni 13 senti. Aastas müüdi 200-500 aktsiat. Aktsiaid oli noteeritud aga koguni 292 miljonit tükki. Arvestades ühe aktsia hinnaks 10 senti, siis ettevõtte väärtus on 29 miljonit dollarit. See juba iseenesest on uskumatult palju.

Nüüd aga midagi sellist, millele mitte keegi selgitust anda ei oska. See kõik algas 2. juulil. Aktsia hind tõusis ühtäkki 2 dollarini, mis tähendab, et ettevõtte väärtus oli nüüd 600 miljonit. Päev hiljem maksis aktsia 3,4 dollarit. 7. juulil oli see hüpanud 5 dollari peale, 8. juulil juba 6 dollari peale.

Siis aga tuli täielik šokk - 9. juuli seisuga oli väikese mitte midagi tegeva ettevõtte aktsia hind 14,7 dollarit. Ettevõtte enda väärtus seega 4,3 miljardit. Nad on väärt sama palju kui börsifirmad Pandora, GoPro, Yelp ning Groupon. Eile müüdi 132 000 CYNKi aktsiat.

CYNKi turuväärtus on niisiis vaid mõne päevaga kasvanud 25 000%. Näiteks Microsoft on börsile tulekust 1987. aastal kuni  tänaseni oma väärtust kasvatanud 10 000%, Apple 18 000%.

Nüüd aga fima omanikust Marlon Luis Sanchezist, kellel on 210 miljonit aktsiat. Tema on praegu „paberi-miljardär" 3,087 miljardi dollariga. Teda ei ole kellelgi õnnestunud tabada, ettevõtte ainus telefon on välja lülitatud.

Lähiajal on oodata selgust, mis on selle hullumeelse tõusu taga. Hoiame ka Ärilehe lugejat arengutega kursis. Kas suurele tõusule järgneb valus kukkumine?