Celebrity Networth toob välja 8 kõige hullemat korruptanti, kelle teod on Xi käsul päevavalgele toodud. Meie vaatame kolme kõige silmapaistvamat neist.

Sihtmärk nr 1: Zhou Yongkang

Endine julgeolekuülem ning politseijuht Zhou võeti vaatluse alla eelmise aasta juulis ning vahistati detsembris. Ta visati koheselt välja ka Kommunistlikust parteist. See tuli paljudele hiinlastele šokk-uudisena, kuna kõrged poliitikud on varem kuulunud „puutumatutue" alla ning nende uurimine on olnud tabu. Varandus, mille Zhou oli kuritegelikul teel kokku kraapinud, ehmatas paljusid.

Tema saak oli korruptsiooni tulemusel tagasihoidlikud 16 miljardit dollarit. Tema kodust leiti 300 miljonit dollarit sularaha. Tal oli üle 60 sõiduki ning 50 maali, mille koguväärtuseks hinnatakse 128 miljonit dollarit. Mehel ja tema lähisugulastel oli kokku sadu pangaarveid, kus hoiti kokku umbes 6 miljardit dollarit. 8 miljardi eest oli tal aktsiaid ning 27 miljoni eest võlakirju ja välismaiseid väärtpabereid.

Lisaks oli Zhoul 1,75 miljardi dollari eest kinnisvara, kokku 326 objekti. Avastati ka 40 000 grammi talle kuuluvat kulda, hõbedat ning kuldmünte. Vot see on korruptsioon.

Sihtmärk nr 2: kindral Xu Caihou

Mees oli kunagi Hiina Sõjaväe Keskkomitee asejuht. Seitsme-kuulise uurimise järel tunnistas mees üles, et on võtnud meeletus koguses altkäemaksu. Ta võttis neid vastu inimestelt, kes soovisid sõjaväes tõusta kõrgemale ametikohale. Ta visati Kommunistlikust parteist välja ja kaotas oma auastme. Uurijad otsisid läbi tema Pekingis asuva häärberi ning avastasid tohutu koguse vara. Tal oli sularaha, smaragde, maale ja muud väärtuslikku, mis kaalusid kokku üle tonni. Tal oli nii palju väärt kraami, et seda pidi ära vedama kümne sõjaväeveokiga.

Sihtmärk nr 3: Liu Han

Ka Eesti meedia kirjutas Liu Hani loost. Mees hukati veebruari alguses. Endine kaevandusmagnaat oli 2012. aastal Forbesi hinnangul jõukuselt 148. hiinlane maailmas. Ta mõisteti surma organiseeritud kuritegevuse ja mõrva eest. Vahistamise hetkel oli tal vara 6 miljardi dollari eest.

Hiinas on viimasel ajal aset leidnud ka mitmed enesetapujuhtumid ning seda just kõrgetel ametikohtadel asuvate inimeste seas. Tundub, et korruptantide magus elu on Hiinas otsakorral - vähemalt nende, kes presidendi soosikud ei ole.