"Et te kogeksite kõik selle missiooni osa, mida jumal on meile südamele pannud," kuulutab jumalasõna Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse eestvedaja, pastor Rein Käsk koguduse ees. Samas koguduses on jutlustajaks ka Reinu poeg Taavi Käsk. Meeste tegevusel on aga ka varjatud pool, kirjutab Äripäev. Tallinnas sotsiaalmaja pidavate Käskide kaudu on võimalik hankida odavat tööjõudu erinevatele ehitusobjektidele ja heakorratöödeks. Tööjõu teeb odavaks see, et töölepinguid töötajatega ei sõlmita ning Käskide vahendusel ajutist tööd leidvad inimesed jäävad kokkulepitud tasust ilma.

Äripäev kohtus nelja endise ja ühe praeguse sotsiaalmaja elanikuga. Nende jutust koorus välja julm skeem, mis näitab, kuidas hätta sattunud inimesi abistavas MTÜs hädalistega manipuleeritakse. Kuidas inimesed muudetakse sisuliselt orjadeks, keda erinevatele ehitusobjektidele vahendatakse. Sotsiaalmajas eluaset vajavatel inimestel reeglina ei olnud nii suurt sissetulekut, et tasuda näiteks 1500 krooni suurust igakuist üüri. Tekib üürivõlg ja siis ulatavad sotsiaalmaja juhid oma "abistava" käe ja pakuvad võimaluse MTÜ juhtide firmade kaudu erinevatel ehitusobjektidel töötades võlg kustutada. Töölepingud jäetakse sõlmimata ja kui tuleb palgapäev, siis teatatakse, et suurem osa palgast läheb võlgade katteks.

"Olime seal nagu tõelised orjad," ütlevad Äripäevaga rääkinud sotsiaalmaja elanikud kui ühest suust. "Nad olid väga huvitatud, et sa just nende (Igor Miller ja Taavi Käsk - toim) objektidele töötama läksid. /---/ Paistab, et nende eesmärk oligi inimesi võimalikult kaua seal kinni hoida. Nad polnud huvitatud, et sa kuhugi mujale tööle lähed. See oli lõputu võlaring, kuhu inimesed sattusid," räägib sotsiaalmajas elanud Väino.

Rein Käsk peab Äripäevaga vestelnud sotsiaalmaja elanike motiiviks kättemaksu. "Teile "infot" jaganud meie jaoks anonüümsed "kannatanud" kuuluvad ilmselt nende hulka, kel tuli oma käitumise tõttu lahkuda ja kes üritavad omal kombel kätte maksta.