Kohtumine Eestis tegusate itaalia ärimeestega toimub Toompea nooblis restoranis Cathedral. Kodumaistest kommetest mõjustatud, jääb üheksa aastat Eestis äri ajanud Riccardo Lelmi oma restorani pisut hiljaks. ?Pole midagi, olen oma kellatundmist niigi parandanud,? ei lase itaallane oma rahvuskaaslase ja äripartneri Stefano Pirone hilinemise kohta käivast kommentaarist end heidutada. Kõige hiljem jõuab sõprade ja äripartnerite juurde mobiiltelefonide spetsialist Ferrari Stefano.

Eestis peamiselt kinnisvaraga äritsev Riccardo Lelmi on praegu siin itaallaste äri võtmeisik. Olgugi et tema nimi pole meedias nii tuntud kui mõni aasta tagasi ilma teinud Ernesto Preatoni oma, leiab tema kaudu siia tee Itaalia investorite raha. Kahasse kodumaal tegutseva äripartneri Enrico Leviga kuulub talle Eesti suurim kortermajutusefirma Erel Group. Jõudsasti lüüakse kaasa ka kinnisvaraarenduses: peatselt kerkib itaallaste eestvedamisel Kadriorgu kaks kortermaja, tuttuut 50 korteriga hoonet rajatakse ka Narva, 160 korteriga üksust kavandatakse Rakverre.

Uusima projektina planeerib Lelmi juhitav investorite grupp koos EMT-ga mobiilse parkimisteenuse juba järgmisel aastal kõikidesse suurematesse maailmalinnadesse viia. Süsteemi juhtimiskeskus peaks plaani järgi jääma aga Eestisse. EMT avalike suhete juhi Kaja Pino sõnul on läbirääkimised sellel teemal tõepoolest käimas. Kas ja millal käed lüüakse ja paberitele alla kirjutatakse, on lähituleviku muusika.

Alice´i imedemaa

Kolm restoranilauas istuvat tegusat itaallast kinnitavad justkui ühest suust, et Eesti on äritegemiseks nagu Alice?i imedemaa. Mehed kiidavad siinsete ärireeglite lihtsust ja alustamiseks soodsat pinnast. Tahes-tahtmata ei saa kahe silma vahele jätta ka kasumiteenimisvõimalusi. ?Itaalias on kõva sõna, kui äri tootlikkus kasvab aastas 6%,? toob Riccardo Lelmi võrdluse investeeringuga Tallinna vanalinna korterisse, mis on omanikele lühikese ajaga 30% raha juurde kasvatanud.

Lüpsilehma itaallased Eestist teha ei taha. Praktika näitab, et teenitud tulu jäetakse siia ? arendatakse uusi projekte või täiustatakse vanu. ?Kõik itaallased ei ole seksituristid või Preatonid,? teevad mehed nalja. Siinse äritegevuse ainsa pudelikaelana toob seltskond välja lõunamaarahvale karmi kliima. Samas tõdevad temperamentsed mehed, et ületamatuid takistusi lörtsist ja külmast nende teele ei teki.

Peale Itaalia osaliselt Eestis elav investor Stefano Pirone räägib, et Roomas ei lähe mööda ühtegi päeva, mil lehtedes või muudes kanalites Eestist ei räägitaks. Itaallaste huvi Eestis äri alustamise vastu kasvab iga päevaga. Külastustuhin ja investeerimisvõimaluste otsimine on kihevile ajanud nii vanu kui noori.

Turistide majutuse ja ärikonsultatsioonidega tegeleva Erel Groupi värvika statistika järgi tunneb Eestis äri alustamise vastu huvi sajast itaallasest vähemalt 50. Hinnangulise statistika järgi alustab Maarjamaal tegelikku äri üks 50-st.

Tänased tegijad

Muidu hoogsalt kulgenud vestlus katkeb. Vaid hetkeks. Itaalia äri maaletooja Riccardo Lelmi mõtleb. Küsimus puudutab teisi suuremaid tegijaid, kes praegu Eestis ilma teevad ja siinsetesse ettevõtmisse raha ja aega panevad. Üks, mis selge: kõigist nimedest ja äridest Lelmi rääkida ei tohi. Kirjutamata reeglite järgi räägib iga itaallane oma äridest ise.

Aga mõnda nime ta siiski mainib. Esimesena käib laheda olemisega mees välja juba 1993. aastal Eestisse TOP Modelsi agentuuri asutanud Paolo Moglia. Tema teeneks võib kirjutada ülimodelli Carmen Kassi tähelennu. Just Moglia oli see, kellele Paidest pealinna kaubamajja tulnud näitsik silma hakkas. Lisaks modellindusärile ajab Moglia Da Vinci kaubamärgi all Viru keskuses ja Tallinna vanalinnas restoraniäri. Toitlustus- ja toiduaineäris on aga teisigi itaallasi.

Näiteks viis aastat tagasi kirjutasid lehed sellest, et Itaalia juustutootja Renzo Saviola ostis Trigon Capitaliga seotud fondidelt 57,8-protsendise osaluse Eesti suurimas juustutootjas AS Võru Juust. 2004. aastal müüs itaallane juustuäri edasi ja pärast seda pole temast enam palju kuulda olnud.

?Minu meelest hakkas keegi Eestist Itaaliasse turismireise korraldama,? muutub Lelmi mõtlikuks. Kas itaalia perekond, kes vanalinna ühe korteri on ostnud, on investorid? Lelmi meelest ilmselt mitte. Teda kuulates tasub mütsiga lööma tulla alles siis, kui ressursse jagub vähemalt 20 korteri ostuks.

Pangaplaan

Lelmi äripartner, kes nii siinse mobiilparkimise maailmaplaanis kui ka kinnisvaraäris sees, toob vestluse edenedes välja peene nüansi, millega itaallasi siia veelgi enam investeerima meelitada. ?Itaalia pank peaks siia harukontori tegema,? on mees kindel. ?Oleks lihtsam laenu ja tagatisi saada, ei peaks kogu aeg kellelegi midagi tõestama,? lisab kolm aastat Eestis tehnika vallas tegutsenud Ferrari Stefano. Riccardo Lelmi nägu muutub seda juttu kuulates ühtaegu tõsiseks ja optimistlikuks. Ilmselgelt on ta sõpradega nõus.

?Mitte et meile ei meeldiks Eestis asuvate pankadega äri ajada, aga asjaajamine on siiski keerulisem,? räägib Lelmi.

Jutud räägitud, toit maitstud, süütab Stefano Pirone sigari. Sama teeb Ferrari Stefone. ?Meile, itaallastele, meeldib asju nautida. Süüa, juua ja rahulikult olla?? võtab Lelmi itaalia kogukonna harjumused lühidalt kokku. Äri on äri, aga vaba aega tuleb samuti väärtustada.

Itaallased annavad värvi

?? Peamiselt saab itaallasest investorit iseloomustada siiski kolme sõnaga: rikas, teotahteline ja vanuselt kindlasti üle neljakümne. Näiteid ajaloost ei pea kaugelt otsima. Eestlastele tuntuimad itaalia ärimehed on kindlasti grandioosset mõõtu äri ajanud Ernesto Preatoni, kelle nimega võib muu hulgas seostada Ilmarise kvartalit, Pro Kapitali, Domina hotelle ja reisifirmat, Kristiine ostukeskus, Egiptuse kuurorti jne. Ometi jookseb Preatoni nimi viimasel ajal läbi pigem maksuvaidluse lugudest.

?? Teisedki itaallased on Eestis erksat värvi andnud. Tuntust on kogunud Eesti Raudtee bravuurne erastaja ja elumees, sitsiillane Giovanni Sposato, samuti raudtee-saagaga seotud Antonio Angotti (alias Tony Massei). Kõik need mehed on praeguseks Eesti tolmu jalge alt pühkinud.

?? Meedias on kirgi kütnud ka ärimees Salvatore Grasso endise naise tellitud palgamõrv. Grasso alustas kümmekond aastat tagasi Eestis äritegevust kuulutustelehega Soov, kust ta hiljem kaasomanikega tekkinud erimeelsuste pärast lahkus. Mees oli AS Sorgentis peaaktsionär ja juhatuse liige ning restorani Controvento asutaja. Restoraniäri ajab edasi kadunukese partner Luciano de Osti.

?? Väljaannetest on läbi käinud ka Davide Bizzi nimi, kes oli Ernesto Preatoni soosik ja kellele kuulus 20% itaallase äridest. Viimaste andmete järgi ajavat mees nüüd äri hoopis Kuubas.

?? Olgugi et suurem jagu tolmu keerutanud nimesid nüüdseks Eesti meedias enam ei figureeri, arvatakse siin tegutsevate itaallaste arvuks 140. Umbes pooled teevad rõõmsalt palgatööd. Üks töötavat isegi Hansapangas.

Suhted Ernesto Preatoniga jahedad

?? Skeemimeister Ernesto Preatonist praegu Eestis äri ajavad kaasmaalased palju ei pea. ?Vaidlesime juba esimesed paar minutit, kui tutvusime,? ei tee ärimees Riccardo Lelmi jahedatest suhetest saladust.

?? 1998. aastal Preatoniga äri ajanud Stefano Pirone võtab tolle mehe mõttelaadi kokku ühe lausega: ?Kes ei ole Preatoni sõber, on tema vaenlane. Meie ei olnud sõbrad.?

?? Hetkel on endiselt aktuaalne Ernesto Preatoni kohtuasi, kus meest süüdistatakse selles, et ta jättis tahtlikult registreerimata Baltic Investments Ltd püsiva tegevuskoha ja esitamata kolme aasta tuludeklaratsioonid, mistõttu jäi maksudena laekumata 23,9 miljonit krooni. Samuti süüdistatakse Preatonit 1997. aastal teenitud tulu osalises varjamises, mille tagajärjel jäi maksudena laekumata 26,6 miljonit krooni.

?? Ernesto Preatoniga jagab tuntuima Eesti itaallase tiitlit ilmselt Eesti Raudtee erastamissaaga ajast tuntust kogunud Giovanni Sposato.

?? 2003. aastal kehtestas tollane siseminister Margus Leivo Sposato suhtes alalise sissesõidukeelu, kuna isik võis ohustada Eestis avalikku korda ja ühiskondlikku turvalisust. Sposatot on linnakohus 1. oktoobril 2001 karistanud Tallinnas tahtlikult toime pandud kuriteo eest, samuti on ta rikkunud välismaalaste Eestis viibimist reguleerivaid õigusakte.

?? Sposato tähtajaline sissesõidukeeld kehtib 2008. aasta 26. maini.