Esimese ümarmudila püüdis kalur Margus Mägi mullu aprillis Pärnu lahest Kirbu jõe suudmest. Rohkem pole ümar, oliivivärvi kehaga veeloom Eesti kalurite võrkudesse sattunud, kuid kaugelt lõunast tulnud kala on juba aastaid levinud liik Poola rannikumeres. Seal tõrjub ta ökosüsteemist välja samal niðis olevat emakala, kelle arvukus on tunduvalt langema hakanud.

Mereinstituudi direktori Toomas Saati sõnul sattus Kaspia ja Musta mere vesikonnast pärit kala Läänemerre kümmekond aastat tagasi ilmselt laevade ballastiveega ja on lõuna pool kohati üsna arvukas.

“Välimuselt meenutab ta meie kohalikke mudilaid, aga on nendega võrreldes ikka suhteliselt suur kala – kuni 25 cm pikk,” ütles Saat. “Pärnu lahest püütud kala oli 17,8 cm pikk. Räimega võrreldav.”

Kalurite liidu esimees Toivo Orgusaar ei ole ümarmudila kui meie kalurite uue leiva leviku osas optimist. “Seda kala võiks ju püüda küll, kuid vaevalt ta Eestis massiliseks saab. Ta on aeglane ja meie magedates vetes on röövkalu palju. Mudil lihtsalt süüakse ära.”

Ümarmudil on pärit Ponto-Kaspia vesikonnast, olles arvukas Araali, Aasovi, Kaspia ja Mustas meres, kus tema kogusaagid ulatuvad kümnetesse tuhandetesse tonnidesse aastas. Kala kasvab looduslikul levialal kuni 30,5 cm pikkuseks.