TARMO MüüRSEPP

KOMMENTAAR

üks Tallinnas tegutsev end kõrgkooliks nimetav õppeasutus küsib ärijuhtimise magistriks saada tahtjalt kõigepealt, kui palju ja millise aja jooksul on see nõus õppimise eest tasuma.

Kõrvuti tasemel teadmisi jagavate koolitusfirmadega tegutseb üle Eesti ettevõtlikke inimesi, kes näevad kursuste korraldamises võimalust kiiresti rikkaks saada.

Selliste firmade põhikirjas loetletud tegevusalade hulka kuulub reeglina koolituse kõrval riidekaupade jae- ja hulgimüük, haljastustööde teostamine, ukselukkude vahetus või saapaparandus. Fakt, et koolitajaks nimetav väikefirma tunneb end kindlalt ka kümnetel teistel, vägagi koolituskaugetel aladel, peaks potentsiaalse kliendi ettevaatlikuks tegema.

Enamik teadmisjanulisi inimesi ei soovi loomulikult end kursuse valiku eel selle korraldaja põhikirja ega majandusnäitajate analüüsiga vaevata. Kõige lihtsam on koolitaja kohta infot saada esmaallikast. Kui aga keeleõppefirmas telefoni vastu võtnud noorik teatab enesekindlalt, et kasutatakse väljamaal trükitud häid õpikuid ja õpetaja on terve aasta Inglismaal elanud, võiks eneseharimisse investeerida sooviv kodanik valvsaks muutuda. Kui kursuse müügiesindaja ei oska ise küsimustele vastata ega klienti ka pädevama töötaja juurde suunata, pole kursuseltki midagi head oodata.

Raamatupidamiskoolituse puhul oleks kindlasti soovitav kasutada suuremate firmade pakkumisi, sest seaduse tõlgendamiseks tänuväärset nõu andva kursuse edukus sõltub suuresti õppejõu tasemest, kasutatavate näidete haardeulatusest ja rohkusest. Koolitusega ratsa rikastuda lootev üksiküritajast raamatupidaja pakub suure tõenäosusega kliendile võimalust ühiselt raamatupidamisseadusi lugeda.

Heitlikul koolitusturul pakutavat ostes peaks õpihimuline inimene lisaks kursusetasu maksmist kinnitavale kviitungile nõudma ka lepingut, mis käsitleb järgmisi ebameeldivaid, kuid paraku tõenäolisi olukordi: reklaamitud õppejõu(dude) äkiline loobumine ja asendumine vähempädevaga, kursuse lühenemine või lisaraha küsimine.

Vältimaks õppijate pahameelt, mis on tingitud kursusele esitatud ootuste ja tegeliku töökorralduse erinevusest, lubavad soliidsemad koolitusfirmad vähemalt esimeses tunnis soovi korral tasuta osaleda.

Koolituslitsentsi olemasolu ei tasu samuti pidada asjatuks formaalsuseks, kuigi erandjuhul pakub kvaliteetset õpet ka pisifirmas töötav andekas strateegiakonsultant või filoloog. Tuludeklaratsiooni täites on aga lootust õppimisele kulutet summadelt makstud makse tagasi saada vaid litsentseeritud koolituse kasuks otsustanuil.

Tarmo Müürsepp on marketingikonsultant.