Pindi Kinnisvara vanemmaakleri Helena Mandeli sõnul on üürihinnad langenud põhiliselt pealinna “mägedel”, põhiliselt tehakse tehingud Mustamäel ja Haabersti linnaosas, kirjutab Äripäev. “Üürileandjad üritasid korterid välja üürida või hinda alandada juba enne kütteperioodi,” märkis Mandel.

Rentnikud survestavad omanikku, viidates rohketele pakkumistele. Samuti vaadatakse väga tähelepanelikult kommunaalmaksete arveid, eriti kütteperioodil, ning enamasti jõutakse kokkuleppele, kus üürileandja tasuda jäävad maja remondifondid ja korteriühistute võetud laenud. “Kui varasematel aegadel usaldasid üürileandjad üürilevõtjaid ja lasid neil tasuda kommunaalmaksed, siis viimasel ajal on seoses rohkete üürivõlglastega tekkinud olukord, kus kord kuus pooled kohtuvad ja nii üüri- kui ka kommunaalide raha antakse omanikule üle, et vältida võlgnevusi,” selgitas Mandel.

BPE Kinnisvaraeksperdi vahenduse osakonna juhataja Katrin Kurm-Valojää arvates pole üürihindadel enam kuhugi langeda ning kohati antakse kortereid üürile vaid kommunaalmaksete eest. “Ka Tartu puhul on suurem langus ära olnud, ehkki tuleb arvestada, et Tartus on uute ehitatud korterite osakaal väike ja see võib edaspidi mõju avaldada. Pärnu puhul on hinnad sügisest langenud, huvitutakse pikemaajalistest lepingutest ega oodata kevadeni, et suvitajaid püüdmata hakata,” rääkis ta.

Üüri maksmisel kasutatakse Kurm-Valojää sõnul enamjaolt varianti, kus üürileandjale makstakse netoüür ning kommunaalmaksed maksab üürnik ise. “Üürnik soovib mõõdetavate kulude eest maksta vastavalt kasutusele — suvekuudel on ju tarbimine väiksem. Maamaksu, kogutava remondifondi ja üldiste halduskulude eest peaks üürniku arust tasuma omanik. Samas tehakse ka nende maksmisel eraldi kokkuleppeid ning kui maksab üürnik, siis langetatakse selle võrra üürihinda,” selgitas ta.

Arcus Kinnisvara OÜ maakler Timo Olonen kinnitas, et kui hinna-kvaliteedi suhe on paigas, leiab üürniku 2-3 nädalaga. Tema sõnul on üsna levinud ka müügiperspektiiviga korteri rendileandmine. Oodatakse paremat müügiaega ning püütakse vabale pinnale üürnik leida. Olonenil on pakkumises mitu objekti, mis korraga nii müügis kui ka üüripakkumisel. Näiteks on Tallinna südalinnas müügis 86ruutmeetrine renoveeritud 3toaline korter 1,49 miljoni krooniga, mida püütakse välja rentida 5000 krooniga kuus.