Oma laste tuleviku tarbeks paneb raha kõrvale 64% lapsevanematest, vaid 2% uuringus osalejatest ei pea seda oluliseks. Suurim osa laste tarbeks kogujatest on vanuses 35-49 eluaastat (69% vastajatest), kes elavad peamiselt Tallinnas ning Põhja- ja Lääne-Eestis. Kui Eesti erinevates piirkondades on kogujatest vanemate hulk ülekaalus, siis Virumaal on vastupidi - mittekogujaid on kogujatest veidi enam ehk 56%.

Laste tuleviku jaoks raha kogumine on eelkõige seotud perekonna üldise finantsolukorraga. Olulist rolli mängib vanemate amet ja sissetulek – mida kõrgem see on, seda suuremad on võimalused raha kõrvalepanekuks. Lastele kogumise peamise põhjusena tuuakse välja hariduse omandamisega seotud kulude katmist. Kui 65% vastajatest kogub selleks, et laps saaks omandada hariduse Eestis, siis 49% peab oluliseks koguda raha lapse välismaale õppima saatmiseks.

„Haridust kogumiseesmärgina nimetasid enam linnades elavad lapsevanemad ehk kõrgema haridustaseme ja sissetulekuga juhid või tippspetsialistid,“ kommenteeris teabekeskuse juht Lee Maripuu.

Veel peavad vanemad oluliseks toetada oma laste iseseisva elu alustamist, mille tarbeks kogub 38% vastajatest ja lapse esimese oma kodu soetamist (18% vastajatest). Maripuu lisas, et lapsevanemad soovivad oma lapsi kindlustada ka selle vastu, kui vanemaga peaks midagi juhtuma. Selleks paneb raha kõrvale 37% lapsevanematest.

„Kuigi viimastel aastatel on Eestis säästjate arv kasvanud, on endiselt murekohaks, et paljudel peredel puudub säästupuhver või see on väga õhuke. Samuti on rahaasjade planeerimises peamiseks trendiks palgapäevast palgapäevani arveldamine ning sageli pikemaid finantsplaane ei tehta. Selles valguses on rõõmustav, et üle poole lapsevanematest kogub regulaarselt oma laste tuleviku tarbeks,“ võttis Maripuu uuringu tulemused kokku.

Küsitluse viis ajavahemikul 12.-19. mai 2015 Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse tellimusel läbi TNS Emor.

Anna teada, kas kogud oma laste tulevikule mõeldes sääste?