Rahandusministeerium tellis Tallinna tehnikaülikooli teadalastelt uuringu, mis on osaliselt aluseks ökoloogiliste maksureformi kavandamisel.

"Tegemist on väga põhjaliku ülevaatega erinevatest võimalustest energeetika maksustamisel. Uuring hõlmab energiatoodete maksustamise mõjusid tarbimisele, tehnoloogiale, keskkonnale, ettevõtlusele ja inimestele," ütles rahandusminister Aivar Sõerd. "Et peame Euroopa Liidu direktiividest lähtuvalt alates 2010. aastast elektrienergia tarbimist maksustama hakkama, oli oluline teada saada, milline mõju oleks erinevatel aktsiisimääradel Eesti energeetikaturule ja tarbijale. Ilma uuringuteta ei ole selliste otsuste langetamine võimalik.”

Uuringu raames mängiti läbi kolm erinevat stsenaariumi. Analüüsiti, kuidas elektrienergia ja maagaasi puhul erinevate aktsiisi ja keskkonnatasude kombinatsioonide rakendamine mõjutab:

- keskkonna- ja energiamajanduse eesmärkide saavutamist;

- energiatoodete osakaalusid energiabilansis;

- kütuste hindasid ning mõjusid ettevõtlusele ja inimestele.


Uuringus leiti, et keskkonnatasudel on võrreldes aktsiisimaksuga märkimisväärselt suurem positiivne mõju keskkonna eesmärkide saavutamisele. Kui tõsta keskkonnatasusid 20 protsenti aastas, saaksid eelise taastuvad energiaallikad ja maagaas: nende osakaal energiabilansis hakkaks suurenema. Ka elektrienergia hinnale omavad keskkonnatasud vaadeldud stsenaariumite puhul suuremat mõju kui aktsiis.

Samuti leiti, et kodu- ja äritarbija poolt tarbitava elektrienergia maksustamine erineva aktsiisimääraga eesmärgiga säästa elektrienergiat ei ole põhjendatud, sest elektrienergiat tuleb säästa nii tööstuses, teeninduses kui ka kodus.

Ökoloogiline maksureform on rahandusministeeriumi selgitusel meetmete kompleks, mille raames suurendatakse keskkonna ja loodusvaradega seotud makse ning vähendatakse tööjõuga seotud makse eeldusel, et üldine maksutase ei tõuse. Ökoloogiline maksureform hõlmab kolme komponenti: energiamaksud, transpordimaksud ning saastamise ja loodusvaradega seotud maksud.

Uuringu täispika tekstiga saab tutvuda siin