Intrum Justitia poolt möödunud aastal Euroopa riikide ettevõtete seas läbi viidud järjekordsest maksekultuuri uuringust selgub, et kõige kauem tuleb Euroopas tervikuna oodata arvete tasumist meedia-, telekommunikatsiooni- ning ehitus- ja tootmissektoris. Kõige kiiremini tasutakse finantsteenuste, transpordi-, elektri-, vee- ja gaasiarved.

Suurim protsent arvetest jääb lõplikult tasumata kinnisvara ja ehituse ning teenuste (advokaadibürood, raamatupidajad, maaklerid, konsultandid, uuringufirmad, tõlkebürood, IT-teenused jms) valdkondades. Euroopas jäetakse ehitussektoris maksmata keskmiselt 3,4% kõikidest väljastatud arvetest, tarbitud teenuste eest aga 4% kõikidest esitatud arvetest. Tööstussektoris on see protsent näiteks 2,4%, telekommunikatsiooni ja tervishoiu valdkondades 2,7%, jaekaubanduses 2,5% ja energiavarustuses 1,5%.

„Kuigi kinnisvara- ja ehitussektoris jääb suurim protsent arvetest lõplikult tasumata, makstakse samas pooleteise kuu jooksul ära kaks kolmandikku ehitussektori arvetest,„ selgitas Intrum Justitia juhataja Ivar Tammemäe. „Kuu jooksul makstakse nii ehitus-, meedia- kui teenustesektoris ära ligikaudu pooled esitatud arvetest, telekomiäris aga koguni 62%. Samuti saavad gaasi-, vee- ja elektrifirmad kätte kaks kolmandikku rahast arve väljastamisele järgneva kuu jooksul.”

Finantskriis on maksekultuuri halvemuse suunas muutnud eeskätt kinnisvara, finantsteenuste ja tervishoiu valdkondades.

Euroopa riikide kokkuvõttes tasutakse õigeaegselt 52% kõikidest väljastatud arvetest. Kõige kauem viivitavad arvete tasumisega avaliku sektori asutused ning kõige vähem hilinevad maksmisega eraisikud. Euroopas on avaliku sektori asutused punase laterna rollis seetõttu, et avalik sektor viivitab arvete maksmisega eraisikutest ja ettevõtetest oluliselt kauem Kesk- ja Lõuna-Euroopa riikides. Skandinaaviamaades ja Eestis on avalik sektor kõige usaldusväärsem arvete maksja, kuid see ei muuda üldist suundumust Euroopa kõikide riikide kokkuvõttes.
Intrum Justitia poolt käesoleva aasta kevadel läbi viidud 2011. aasta maksekultuuri uuringu tulemused on kavas avalikustada mai lõpus.