Netotasu on summa, millelt on maksud maha arvatud ehk töötaja igakuiselt kätte saadav tasu. Mediaantasu on rahasumma, millest pooled inimesed teenivad vähem ja pooled rohkem.

Töötajate palgaootus on tavapäraselt 30% suurem kui saadav töötasu ja iseloomustab palka, mille pärast enamik töötajatest on valmis töökohta vahetama, sh ka mõnele muule ametile liikuma.

Oma palgaga toimetulevate töötajate osatähtsus on kasvanud kõigis ametirühmades, sh ka müügitöötajate ja lihttööliste seas. Vaatama sellele ei tule ligi pooled müügitöötajad ja lihttöölised (vastavalt 47% ja 46%) oma palgaga majanduslikult toime. Kehv toimetulek vähendab töötajate lojaalsust ja sunnib ringi vaatama paremate teenimisvõimaluste järele.

2017. a. on oodata suuremat palgasurvet müügi- ja teenindustöötajate ning lihttööliste ametirühmas, kus on ka kehvem toimetulek ning madalam lojaalsus, näitavad täna avaldatud Palgainfo Agentuuri töötasude uuringu värsked tulemused.

Müügi- ja teenindustöötajate mediaannetotöötasu oli eelmise aasta sügisel 512 eurot, unistuste palk 930 eurot kätte (mediaan). Lihttööliste mediaannetotöötasu oli 556 eurot, netopalgasoov aga 943 eurot (mediaan), mis on küll saadavast palgast oluliselt suurem, kuid jääb keskmisele töötasule ja palgaootusele üsna palju alla.

Keskmine töötasu muutus jääb 2017. a. esimeses pooles 4-9% piiresse, kuid see ei puuduta kõiki organisatsioone ega töötajaid.

Ka 2017. a. veavad palgatõusu peamiselt kõrgemapalgalised juhid ja tippspetsialistid, kuid aasta esimeses pooles on oodata 3-9%-list palgatõusu ka osadel müügitöötajatel, oskustöölistel ja lihttöölistel.

Palkasid surub ülespoole eelkõige vajalike töötajate puudus, mis teravdab tööandjate vahelist konkurentsi ning paneb madalapalgalised töötajad tööturul aktiivsemalt liikuma.

Palgainfo Agentuur küsitleb tööandjaid, töötajaid ja tööotsijaid kaks korda aastas – kevadel ja sügisel. Seekordne uuring viidi läbi novembris 2016 ja selles osales 11 255 töötajat ja tööotsijat ning 404 organisatsiooni. Agentuuri uuringud on osalejate arvult kõige suuremad tööturu- ja palgauuringud Eestis.