TF Banki tellitud uuringust selgub, et 47% neist, kes maksavad hetkel tagasi mõnd väikelaenu, on pärit maapiirkonnast ning 24% Tallinnast. Kõige rohkem on tagasimaksetega seotud inimesed vanuses 26-35 eluaastat (27%).

“Väikelaenu võetakse enamasti siis, kui tabab mingi ootamatu väljaminek ning varasemast pole sääste varuks kogunenud. Maapiirkondades on inimeste sissetulekud sageli väiksemad ning tihti polegi muud võimalust autoremondiks või uue külmkapi ostmiseks,” selgitas TF Bank Eesti kliendisuhete juht Margit Munski pressiteenistuse vahendusel. Väikelaenuna käsitleti uuringus laenu, mille suurus jääb vahemikku 500-5000 eurot.

Uuringust selgus ka, et 88% laenajatest on hetkel tagasi maksta üks väikelaen. 10% maksab tagasi korraga kahte laenu ja 2% kolme. Võrreldes möödunud aastal läbi viidud uuringuga on need proportsioonid püsinud sarnased, kuid mullu oli ka selliseid vastajaid, kellel oli korraga 4 või enam laenu.

“Inimeste laenukäitumine pole aastaga oluliselt muutunud. Samas kui korraga makstakse tagasi juba kolme erinevat väikelaenu, tasub kindlasti tõsiselt mõelda, kuidas oma rahaasjad paremini korda saada. Võimalusi on mitmeid, kuid esimese hooga tasuks võrrelda erinevaid laenupakkumisi ning vaadata, kas oleks võimalik olemasolevad laenujäägid soodsamatel tingimustel refinantseerida,” ütles Munski.

Aprillis küsitles Inspired Universal McCanni analüütikaüksus interneti teel 1006 inimest nende laenukäitumise teemadel. Küsitluse valim on esinduslik erinevate sotsiaaldemograafiliste näitajate lõikes. Uuringu tellijaks oli TF Bank.