SEB Balti divisjoni ettevõtete panganduse juht Allan Parik ütles kolmapäeval uuringu tulemuste tutvustusel, et kõige positiivsema ootusega järgmiseks aastaks paistsid Baltimaades silma tööstusettevõtted, jaekaubandusettevõtted ning põllumajandussektori ettevõtted, vahendas BNS.

"On positiivne näha, et Balti riikide ettevõtted mitte ei oota, et turud hakkaksid kasvama, vaid neil on ambitsioon ning ka nägemus sellest, kuidas oma mahte kasvatada," ütles Parik.

Uuringust selgus, et eksporti kavandab järgmisel aastal 36 protsenti Eesti ja Leedu ettevõtetest ning 34 protsenti Läti ettevõtetest. Sealjuures näevad Eesti ja Läti ettevõtted kasvuvõimalusi peamiselt uutele turgudele sisenemise arvel, kuid Leedu ettevõtted pigem olemasolevate klientide mahtude suurendamises, ütles Parik.

SEB Panga juhatuse esimehe Riho Undi sõnul on Eesti majanduses ekspordi osakaal märgatavalt suurem kui Lätis ja Leedus ning seetõttu jõuavad majanduse välismõjud meile kiiremini kohale.

Üle 30 000-euroseid investeeringuid plaanib tuleval aastal 48 protsenti Eesti ettevõtetest, 42 protsenti Läti ettevõtetest ning 21 protsenti Leedu ettevõtetest. Pariku sõnul viitavad need andmed asjaolule, et Eesti on teistest Balti riikidest ka kiiremini kriisist väljumas.

"Osa Eesti ettevõtteid on praeguseks jõudnud pärast kriisi olukorda, kus on juba aeg tootmisvõimsusi kasvatada," ütles Parik. Investeeringuid ei plaani järgmisel aastal teha 13 protsenti Eesti, 22 protsenti Läti ning 40 protsenti Leedu ettevõtetest.

Järgmisel aastal plaanib uusi töötajaid värvata 26 protsenti Eesti, 25 protsenti Läti ning 23 protsenti Leedu ettevõtetest. "Ülejäänud ettevõtted näevad töötajate arvu küllaltki stabiilsena, seega võib öelda, et tööturu mõistes võiks 2013. aasta tulla mõõdukalt positiivne," sõnas Parik. Eesti ettevõtetelt kogutud andmete alusel võib öelda, et kokku luuakse järgmisel aastal Eestis vähemalt 746 uut töökohta, mis näitab tööturu stabiilsust.

Uuendustegevusi plaanib tuleval aastal läbi viia 62 protsenti Eesti ettevõtetest, 50 protsenti Läti ettevõtetest ning 44 protsenti Leedu ettevõtetest. Eelkõige plaanivad Baltimaade ettevõtted Pariku sõnul panustada toodete või teenuste arendamisse, mis võiks parandada ka regiooni ettevõtete konkurentsivõimet. Eesti ettevõtted plaanivad panustada ka koolitustesse ja töötajatesse.

"Meie soovitus ettevõtetele olekski, et kui tahate olla pikaajaliselt edukad, siis töötajatesse investeerimine võib selle edu kindlustada," sõnas Parik.

SEB Pank viis sel sügisel läbi suure nõustamisprojekti, mille käigus külastasid panga esindajad ligi 900 Eesti väike- ja keskmist ettevõtet kõigis 15 maakonnas. Samalaadne projekt toimus varem ka Lätis ja Leedus. Pank korraldas ettevõtjate seas küsitluse, kus ettevõtete omanikud ja juhid said anda hinnanguid oma ettevõtte tuleva aasta käibe arengutele, töötajate arvu muutumisele, ekspordi- ning innovatsioonikavadele ja planeeritud investeeringutele.