„Jõulud tulevad igal aastal üha varem," nendib Dan Rogers, kes on Taani idufirma Peakon üks loojatest. Firma kogub ja mõõdab erinevat infot töötajate kohta.

Nende hiljutine uuring näitas, et 54% Briti töötajatest on juba nädal aega enne jõululaupäeva end nö välja lülitanud.

Kusjuures noorematel töötajatel juhtub see varem. Millenniumi generatsioonist on koguni kuus tõõtajat kümnest end juba täna jõulu-lainele lülitanud. Vanematel töötajatel jõuab see aeg kätte 20. detsembri kandis. Uuriti 3000 töötajat Suurbritannias.

„On väga raske kontsentreeruda ülesannete täitmisele, kui sa ootad nii väga armsamatega kohtumist, sotsialiseerud rohkem ja oled lihtsalt rõõmsameelne," ütles 28-aastane siseaudiitor Lorraine Black, kes töötab New Yorgis asuvas kindlustus- ja investeerimisfirmas.

Ta ei lükka oma toimetusi edasi ega jäta neid meelega tegemata, aga ta teab, et on vähem produktiivsem. „Realistist juhid ei peta ennast. See ei ole neile ideaalne olukord, aga nad peavad seda aktsepteerima," lisas ta.

Jõulude eel käivad peaaegu kõik pidevalt erinevate e-poodide lehtedel, et leida perfektset kingitust. Mõned tööandjad on järele andnud ning pakuvad töötajaile üht vaba šoppamise päeva, et nad ei teeks seda töö aega varastades. Ühe Londonis asuva ettevõtte juht ütleb, et nad annavad selle päeva, et töötaja ei peaks selleks puhkust kasutama või tavatööpäeval oma aega raiskama.

Sellel ettevõttel veab, sest kuna ka nende kliendid võtavad sel perioodil vabamalt, siis saavad ka nemad seda lubada. Lisaks pakub tööandja jõuluteemalisi vahepalu nagu näiteks jõulukampsunite päev kontoris või pikemad lõunasöögiajad.

Kooliealiste laste vanemate produktiivsusele mõjuvad pärssivalt koolivaheajad. Sellele ajale võetakse ka puhkusi, aga igaüks neid lubada ei saa, sest lapsevanemaid võib ühes osakonnas olla palju.

Hea lugeja, kas sinu tööandja teeb midagi, et jõuduaeg oleks kuidagi teistsugune? Kas antakse näiteks vabu päevi või jõulupreemiat?