Uuringus „Kohalik omavalitsus ettevõtluse edendajana“ osales 161 omavalitsust, mis on 71 protsenti kogu omavalitsuste võrgustikust.

Kaubanduskoja peadirektor Mait Palts ütles, et kuigi seadus ei kohusta KOVe ettevõtlust edendada, on ettevõtjatel ja kogu ühiskonnal neile suured ootused.

„Meie uuring tõi välja mitmed kitsaskohad, mis piiravad täna valdadel ja linnadel ettevõtlust arendada. Hea meel on selle üle, et üle 75 protsendi vastanute arvates peaks KOV aktiivselt toetama ettevõtluse arengut. Kuid kõige suuremaks piiravaks teguriks tuleb pidada siiski motivatsiooni puudumist reaalsete tegevuste elluviimisel, mis toetaksid ettevõtluse arendamist," nentis Palts.

Üle 78 protsendi vastajatest arvab, et Eesti vallad-linnad on pigem
ettevõtjasõbralikud. Varasem uuring on näidanud, et ettevõtjatest oli samal arvamusel vaid 35 protsendi. Samas kinnitas iga viies KOV, et nende hinnangul ei ole osad omavalitsused ettevõtjasõbralikud. Seega näitavad uuringu tulemused, et KOV-idel on arenguruumi muutmaks oma suhtumist ja hoiakut kohalikku ettevõtlusesse positiivsemaks.

Kaubanduskoja hinnangul muutuks tänane pilt, kui osa üksikisiku tulumaksust laekuks elukohajärgse valla eelarvesse ja osa töökohajärgsesse KOVi eelarvesse. See tõstaks omavalitsuste motivatsiooni oma piirkonna ettevõtluse arendamisel ja looks tihedamad suhted ka kohalike ettevõtjatega.

Palts lisas, et küsitluse tulemustest nähtuvalt möönavad ka ligi veerand vastanutest, et selline muudatus aitaks KOVide tegevusi rohkem ettevõtjate poole suunata, kuid ei pruugi olla ainus võimalik tee, kuidas motivatsiooni kasvatada.

Murekohaks võib pidada fakti, et 38 protsenti uuringus osalenud omavalitsustest nõustus või nõustus osaliselt väitega, et kui KOV toetab ettevõtluse arengut, siis sellega suurendatakse eelkõige omanike rikkust.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ütles, et täna ei ole mõistlikku lahendust välja pakutud riigi poolt, kuidas ja milliste vahenditega tuleks ettevõtlust kohaliku omavalitsuse tasandil edendada. „Hoovad ettevõtluse edendamiseks ei ole täna kahjuks omavalitsuste käes. Eesti seadusandluses tuleks teha selleks muudatusi. Ettevõtluse edendamiseks tuleks vaadelda piirkondi laiemalt,“ lisas Uudeberg.

2012. aastal viis Kaubanduskoda ettevõtjate seas läbi uuringu, et selgitada välja, kui ettevõtjasõbralikud on Eesti ettevõtjate hinnangul vallad/linnad. Uuringu tulemused näitasid, et ettevõtjate rahulolu sellega, kuidas omavalitsused ettevõtlusesse suhtuvad, ei ole väga kõrge. Nüüd kaardistas Kaubanduskoda ka omavalituste hoiaku ja nende tegevused ettevõtluse toetamisel.