Soome riik kaotab reisijate sissetoodud õlle tõttu saamata jäänud aktsiisi- ja käibemaksutuludena 164 miljonit eurot, selgub Regioplan Policy Researchi ja Ernst & Youngi uuringust, milles vaadeldi õlle kõrgete aktsiiside ja piirikaubanduse mõjusid riigi majandusele Soomes Rootsis, Norras ja Taanis, vahendab Talouselämä.

Uuringus leitakse, et kõrgetel aktsiisidel ja suurtel erinevustel aktsiisitasemete vahel naaberriikides on negatiivseid mõjusid majandusele ja tööhõivele kõrge aktsiisitasemega riikides.

Kõrged aktsiisid toovad kaasa kõrged tarbijahinnad, mis põhjustavad müügi ja töökohtade vähenemist riigi sees, sest tarbijad ostavad õlle madalama hinnatasemega riikidest.

Soomes on õlleaktsiis Euroopa Liidu kõrgeim ja piirikaubandus märkimisväärne nähtus. Uuringu järgi ostab välismaalt õlut üle poole ehk 50,8 protsenti soomlastest.

„Soomes on Eestiga võrreldes ligi viiekordne õlleaktsiis ja see ilmneb üha kasvava õlle reisijate poolt sissetoomisena. Õlle müük kodumaal seevastu vähenes aprillis eelmise aasta aprilliga võrreldes ligi 13 protsenti, kuigi juba võrdlusaasta kodumaine müük oli rekordhalb,“ kommenteeris Soome õlle- ja karastusjoogitööstuse liidu tegevjuht Elina Ussa.

Soome õlletootjate koostada lastud raporti järgi on kahe aastaga sellest tööstusharust kadunud 3100 töökohta kogu ahelas põllult lauale.

Õlletehased annavad Soomes tööd 1900 isikule ning kogu ahelas on 26 000 inimest.